Ker v Ljubljani nisem imela posebnih obveznosti, sem želela pred vročino pobegniti domov v Bohinj. A vročina tukaj ni nič manjša, samo malo bolj znosna je. Še najbolje se jo da prenašati, ko zaplavaš v osvežujoče hladnem Bohinjskem jezeru. Zadnje dni sem slišala že veliko različnih številk, s katerimi ponazarjajo temperaturo jezera. Sodeč po stopinjah v prejšnjih 20 letih mislim, da ima Bohinjsko jezero kakšnih 23 °C, več pa ne. Pa že to je za naše jezero visoka številka. Kakorkoli, če želite letos plavati v Bohinjskem jezeru, se odpravite tja zdaj, saj se temperature lahko zelo hitro spustijo že ob malo močnejšem dežju.

Prejšnjo sredo1 sva se z Romanom dopoldan hladila v jezeru, zvečer pa v kanalu na koncertu kubanskih Mariachi real jalisco, ki je bil za moj okus malo dolgočasen. Popestrili so ga šele razigrani belgijski skavti, ki so se prav tako prišli zabavat na Festival Kanal. Zaradi dolgčasa sva se odločila, da bova šla raje prej domov in bova naslednje jutro vstala zelo zgodaj ter se odpravila na razglednik Peč, kjer so bile posnete ene najlepših panoramskih fotografij Bohinjskega jezera.

mariachi real jalisco na festivalu kanal

Vstala sva nekaj minut čez 5. uro in ob 5:30 sva se že odpeljala proti Stari Fužini. Na parkirišču blizu Penziona Bohinj sva pustila avto in jo mahnila v gozd, kamor naju je usmeril smerokaz za Rudnico in Peč. Tako zgodaj sva jo mahnila na pot, ker sem na spletni strani bohinj.si prebrala, da vzpon do razgledne točke traja 40 minut. A na vrhu sva bila že po 20 minutah dokaj počane hoje.

Na vrhu naju je pričakal lep pogled na kotlino, v kateri leži Bohinjsko jezero, obdano z gorami. Na levi Spodnje bohinjske gore in Vogel, ne sredi Komna in Bogatin , na desni pa Pršivec, Vogar in Triglav. Sončni žarki so počasi začeli božati drevesa na južni strani jezera, midva pa sva uživala v jutranji tišini sredi gozda. Nekoliko me je motila samo misel na to, da bo treba popoldan nazaj v pregreto, razžarjeno Ljubljano, kjer naju je naslednje jutro, v katerega sem se zbudila še bolj utrujena, kot sem bila večer prej, v stanovanju že ob 7. uri zjutraj pričakalo 29 °C. Na stežaj odprta okna v kuhinji in sobi čez noč niso bila v nobeno pomoč pri ohlajanju. Malo me je hladila samo misel na to, da bom hitro pobegnila nazaj v Bohinj.

gremo na peč

na rudnico ali na peč?

bohinjsko jezero z razglednika peč

bohinjsko jezero, pršivec, vogar, triglav

Vendar nam tudi v Bohinju vročina prav nič ne prizanaša. Jutranji oz. dopoldanski skok v jezero in senca sta najboljša izbira. Poleg tega Bohinju poleti grejejo tudi razne prireditve, kot je na primer Festival Kanal, ki šest julijskih in avgustovskih sred v kanal nasproti hotela Jezero privablja ljubitelje glasbe. Glasbena osvežitev se obeta s pikniki v hostlu Pod Voglom, kjer bodo za sobotna večerna vzdušja poskrbeli trije domači bendi: Vortex Magnolia (24. julij), theLIFT (7. avgust – na ta dan je tudi kresna noč) in Carnaval (14. avgust). Poskrbljeno je tudi za vse, ki imajo radi klasično glasbo – izbira za vas so hladni zidovi cerkve sv. Martina v Srednji vasi, kjer se odvijajo koncerti Glasbenega poletja Bohinj. Da vseh ostalih prireditev, večerov na ranču Mrcina, športnih prireditev in gasilskih veselic sploh ne naštevam.

Nočem nazaj v Ljubljano. A bo vseeno treba, saj me čaka tečaj krojenja in šivanja. Da si bom znala za naslednje poletje sešiti kakšno res lahko obleko/majico/kratke hlače … Aja, pa 27. julija se začenja še Trnfest. Koliko vsega! Včasih že preveč …

lazar

  1. 14. julij 2010 []