Sosed je prihajal na obisk zaradi sestanka, ki smo ga sklicali Zlatoletniki. A ta sestanek ni bil navaden sestanek. Pa ne zaradi vsebine, ampak predvsem zato, ker je naš dragi Sosed dan pred sestankom drugič postal oče. In take lepe stvari je treba tudi primerno proslaviti. Najprej sem mislila, da bi spekla bananine mafine, ampak na koncu sva se z Romanom strinjala, da je treba narediti nekaj bolj slovesnega. V en glas sva se strinjala, da je rojstvo nove Zlatoletnice treba proslaviti s čokoladno torto v oblakih, kot je to sladico poimenovala Nigella Lawson.

Kaj potrebujemo, da s čokoladno torto poletimo med oblake?
˙250 g temne čokolade
˙125 g zmehčanega masla
˙6 jajc (2 celi in 4 ločena)
˙175 g sladkorja
˙2 žlici cointreauja (to je nek pomarančni liker, ki sem ga zamenjala za pomarančni sladkor oz. pomarančno aromo)
˙nastrgana lupina pomaranče (ker nisem imela nepoškropljene pomaranče, sem se nastrgani lupini odpovedala)
˙tortni model s premerom 23 cm (če ima vaš model večji premer – najin ima 30-centimetrski premer – količine malo povečajte)

Čokolado nalomite na manjše koščke, da jih boste laže razstopili. To naredite v mikrovalovki ali tako, da posodo s čokolado postavite v nekoliko večjo posodo, v kateri zavrete vodo. Ko se bo čokolada lepo stopila, ji dodajte še maslo. Medtem ko se maščobe topijo, v posodo, v kateri boste kasneje zmešali še ostale sestavine, ubijte dve jajci. Štiri jajca, ki so vam še ostala, pa ločite – v eno posodo beljake, da boste naredili sneg, rumenjake pa k že razbitima jajcema.

75 g sladkorja in pomarančni liker/aromo zmešajte v rumenjake – mešajte toliko časa, da boste dobili svetlo rumeno kremo. 100 g sladkorja, ki je še ostal, pa počasi dodajajte snegu, ki nastaja iz beljakov. To bo pomagalo, da bo sneg lepo trd. A pazite! Sneg naj ne bo preveč trd, da torta ne bo preveč zbita.

Kremi, ki ste jo dobili iz rumenjakov, sladkorja in pomarančne arome, dodajte mešanico čokolade in masla. Dobro premešajte. Zmesi dodajte najprej malo snega, da se nekoliko zrahlja, nato pa počasi vmešajte preostali sneg. Lepo čokoladno maso vlijte v tortni model/pekač, ki ste ga prej obdali s papirjem za peko ali ste ga lepo namastili. Torta naj se peče na 180 °C od 35 do 40 minut. Moja je potrebovala približno 50 minut, zato je najbolje, da nekje pri 40. minuti s konico noža preverite, če je masa že pečena in jo v nasprotnem primeru na vročini pustite še nekaj časa.

Torta bo med peko narasla in se bo kasneje med ohlajanjem nekoliko sesedla sama vase in bo izgledala kot mini krater.

Preden boste ohlajeno torto razdelili gostom ali sebi, odstranite obod tortnega modela in pripravite smetano – oblake.

Za belo megl(ic)o v čokoladnem kraterju potrebujete:
˙5 dl smetane (jaz sem imela 4 dl čisto dovolj za tortni model s premerom 30 cm, kar je 7 cm več od Nigellinega modela – sicer pa naj vaše meje pogojuje vaš okus oz. ljubezen do smetane)
˙1 ali 2 zavojčka vanilijinega sladkorja
˙žlička pomarančnega likerja ali arome
˙pol žličke grenkega kakava za posip

Tako kot sneg, naj tudi stepena smetana ne bo preveč trda, saj mora izgledati tako puhasto kot najbolj čarobni, puhasti oblaki, ki se podijo po nebu. Med stepanjem dodajte smetani še pomarančni liker/aromo in vanilijin sladkor. Luknjo kraterja obložite z oblaki in jih potresite z grenkim kakavom. Čokoladno-smetanasta bomba bo zadovoljila še tako močno željo po čokoladi ali nečem sladkem.

Najina gosta sta rekla, da je bilo dobro. Tudi meni se je zdela prav okusna in tudi nasitna ;) Ravno pravšnja za praznovanje tako pomembnega dogodka, kot je novo rojstvo. Še enkrat iskrene čestitke mamici, očiju, novorojenki in bratcu!

Sicer pa razlogov za takšna praznovanja nikoli ne zmanjka ;) DOBER TEK!