Glede na to, da je Hamburg pristaniško mesto, ki so ga zgradili na delti reke Elbe (slovensko Laba), sva se odločila, da si morava pristanišče ogledati podrobneje. Za to sva imela še en zelo dober razlog – tisti konec tedna (od 7. do 9. maja) je hamburško pristanišče praznovalo že 821. obletnico. Če sklepam po programu, ki so ga v ta namen v pristanišču pripravili za ne-okroglo obletnico, morajo biti posebne obletnice še veliko bolj slovesne. HafenCity, kakor se imenuje predel mesta ob pristanišču, je kar dobro požiral množice turistov, ki smo se radovedno razgledovali naokoli. Sodeč po jezikih, ki sva jih slišala, je bilo v pristanišču največ Nemcev, a manjkali niso niti Italijani, Francozi in Rusi. Skoraj prepričana pa sem, da bi se v milijonu radovednežev, kolikor so jih pričakovali, poleg naju skoraj zagotovo našel še kakšen Slovenec.

HafenCity Hamburg

HafenCity Hamburg

Takoj, ko sva prišla na plano iz odzemlja, kjer naju je odložil S-Bahn, sva pred sabo zagledala neznansko množico ljudi, ki so prišli v pristanišče. Kasneje, ko sva se skupaj z njimi sprehajala mimo stojnic, na katerih so ponujali vse od kiča do raznih iger in vseh vrst hrane, sva ugotavljala, da je celotno dogajanje spominjalo na eno veliko veselico. Na več kilometrov dolgi obali sva slišala glasbo z vsaj štirih odrov in samo na enem sva videla mlado rock skupino, ki je igrala svoje skladbe, vsi ostali so preigravali znane melodije.

Ta veselica se je od naših razlikovala mogoče edino v tem, da nikjer ni bilo možno kupiti čevapčičev. Zato sva si midva, dojčeljuba :D privoščila najprej prave nemške klobase. Eden rdečo, drugi belo, kasneje pa sva si kupila še ribje kruhke s slanikom, ki pa niso bili tako dobri kot tisti na Syltu. Dokler sva imela še priložnost, sva se želela najesti dobrot, ki jih v Sloveniji ne najdeš. Slanik pa naj bi bil tako ali tako prava specialiteta ravno spomladi, zato sva si jih nekaj kupila tudi za domov. Z nama sta prišla tudi dva paketa belih klobas :P

klobase, klobasice

klobase, klobasice

hamburški Fischbrötchen s slanikom

hamburški Fischbrötchen s slanikom

Prepričana sem, da se bo z mano strinjal vsak popotnik, ki si nek kraj želi podrobneje ogledati, da je to najbolje narediti peš. Čeprav sva tisto nedeljo naredila kar nekaj kilometrov, sva na koncu ugotovila, da sva zamudila še marsikaj zanimivega. A v tako kratkem času v tako velikem mestu pač ne moreš videti vsega. Vseeno sva dodobra spoznala pristaniški del mesta. Videla sva tudi maketo, ki na površini 32 kvadratnih metrov1 v merilu 1:500 predstavlja prihodnost hamburškega pristanišča, ki naj bi bil dokončan tam nekje med letoma 2020 in 2030.

Kot nama je povedal gospod Lüthjens, so Hamburg razburkale zelo velike polemike okoli ogromne filharmonije Elbphilharmonie, ki počasi že kaže svojo podobo. Nekateri naj bi se pritoževali nad veliko vsoto denarja, ki bo potrebna, da bodo staro skladišče nadzidali s kompleksom, ki bo spominjal na razburkano reko. V novi stavbi filharmonije bo poleg treh dvoran2 bo v stavbi še hotel s štirimi zvezdicami in 247 sobami, nekaj stanovanj, velika parkirna hiša in še kaj.

maketa hamburške Elbphilharmonie

maketa hamburške Elbphilharmonie

Drugo največje nemško mesto, ki hkrati zaseda tudi sedmo mesto na lestvici največjih mest v Evropski uniji, sva si ogledala tudi z razgledne točke Altonaer Balkon. Kamor koli v smeri reke sva pogledala, povsod sva videla samo žerjave, kontejnerje, skladišča in ladje. Edini minus nedeljskega sprehoda skozi osrednje dele mesta, je bilo dokaj oblačno nebo, ki so ga še zadnji sončni žarki razsvetlili takrat, ko sva se midva že vsa utrujena odpravila nazaj proti kampu. Nekaj lepih silhuet mesta sva lahko opazovala z S-Banha, ki je drvel proti Wilhelmsburgu, kjer sva lovila avtobus do kampa.

S-Bahn

S-Bahn

Preden sva se odpravila iz centra, sva se odločila tudi, da si kupiva čim več različnih nemških znamk piva. Kupila sva si osem različnih znamk, med katerimi je bilo tudi pivo Astra, ki sponzorira FC Sankt Pauli (FC = Fussball Club). S pivom Astra in nogometnim klubom St. Pauli pa je povezana še ena nogometna zgodba, ki se nama je čisto slučajno zgodila na dopustu. Nekaj podobnega sva namreč doživela že v Peterburgu pred dvema letoma.

Ko sva se stopila z množicami radovednežev v pristanišču, ki sva ga prehodila po dolgem in počez, sva večkrat slišala tudi glasno prepevanje in skandiranje sloganov. Ko sva videla nekaj skupinic ljudi, ki so okoli vratu nosili šale z lobanjo in dvema prekrižanima kostema, poleg lobanjastega znaka pa je njihove majice krasil tudi napis St. Pauli, nama je bilo hitro jasno, da gre za navijače nekega nogometnega kluba. Glede na veselje, ki so ga razkazovali razgreti navijači, sva sklepala, da so njihovi ljubljenci zmagali na neki pomembni tekmi. Eden od dveh gospodov, ki sta cele dneve budno spremljala dogajanje v našem kampu, nama je kasneje povedal, da je nogometašem uspelo priti v prvo nemško ligo. Seveda sva zmagi St. Paulija, ki letos praznuje tudi stoto obletnico obstoja, s kozarcem njihovega piva nazdravila tudi midva. Sploh ni slaba ta Astra …

navijači FC St. Pauli

navijači FC St. Pauli

pivce in odličen oz. najboljši Eyewithness vodnik po Hamburgu

pivce in odličen oz. najboljši Eyewithness vodnik po Hamburgu

Jadernica Rickmer Rickmers je dolga 97 metrov. Zgradili so jo leta 1896 in jo najprej poslali v Hong Kong po riž in bambus. Od leta 1987 je zasidrana v Hamburgu in služi kot muzej.

Jadernica Rickmer Rickmers je dolga 97 metrov. Zgradili so jo leta 1896 in jo najprej poslali v Hong Kong po riž in bambus. Od leta 1987 je zasidrana v Hamburgu in služi kot muzej.

Ladja cap San Diego je največja ladja-muzej na svetu. Zgradili so v leta 1961 v Hamburgu. Preden so jo spremenili v muzej, restavracijo in sobe, ki se jih da najeti za zabave, koncerte ali razstave, je prevažala tovor med Evropo in vzhodno obalo Južne Amerike.

Ladja Cap San Diego je največja ladja-muzej na svetu. Zgradili so v leta 1961 v Hamburgu. Preden so jo spremenili v muzej, restavracijo in sobe, ki se jih da najeti za zabave, koncerte ali razstave, je prevažala tovor med Evropo in vzhodno obalo Južne Amerike.

HafenCity Hamburg

vojaške ladje v hamburškem pristanišču HafenCity

HafenCity

HafenCity

Podmornica U-434 je do leta 2002 služila ruskim vohunom, zdaj pa je zasidrana v Hamburgu in je spremenjena v muzej.

Podmornica U-434 je do leta 2002 služila ruskim vohunom, zdaj pa je zasidrana v Hamburgu in spremenjena v muzej.

Veliko zanimanje med turisti je požel tudi katamaran Planet Solar - ladja, ki jo poganja sončna energija. Z 31 metrov dolgim in 15 metrov širokim katamaranom se štiričlanska posadka namerava odpraviti na plovbo okoli sveta.

Veliko zanimanja med turisti je požel tudi katamaran Planet Solar - ladja, ki jo poganja izključno sončna energija. Z 31 metrov dolgim in 15 metrov širokim katamaranom se štiričlanska posadka namerava odpraviti na plovbo okoli sveta.

Čudovit je tudi pogled na stara skladišča, ki danes večinoma služijo drugim, bolj turističnim namenom. Eno izmed njih je predelano npr. v hišo strahov.

Čudovit je tudi pogled na stara skladišča, ki danes večinoma služijo drugim, bolj turističnim namenom. Eno izmed njih je predelano npr. v hišo strahov.

Nekaj preglavic nama je povzročal veter. Odganjala sva ga s kapami in kapucami.

Nekaj preglavic nama je povzročal veter, a sva ga odganjala s kapami in kapucami.

Med lutanjem po mestu sva si ogledala tudi ruševine cerkve Sv. Nikolaja, ki ima za sabo bogato zgodovino. Nazadnje so jo obnovili v letih 1846-74, potem ko je bila uničena v velikem požaru leta 1842. Med drugo svetovno vojno je bila leta '43 ponovno močno poškodovana v letalskem napadu. Leta 2005 so v 147 metrov visok zvonik, ki skupaj z ruševinami služi kot spomin in opomin, vgradili tudi dvigalo, ki vas bo za slabe 4 evre dvignilo 76 metrov visoko.

Med potepanjem po mestu sva si ogledala tudi ruševine cerkve Sv. Nikolaja, ki ima za sabo bogato zgodovino. Nazadnje so jo obnovili v letih 1846-74, potem ko je bila uničena v velikem požaru leta 1842. Med drugo svetovno vojno pa je bila leta '43 ponovno močno poškodovana v letalskem napadu. Leta 2005 so v 147 metrov visok zvonik, ki skupaj z ruševinami služi kot spomin in opomin, vgradili tudi dvigalo, ki vas bo za slabe 4 evre dvignilo 76 metrov visoko.

Nekaj sončnih žarkov sva ulovila na bregovih Južne Elbe. Naš kamp je na južni strani obdajala reka, na zahodni pa železniški tiri, po katerih so vlaki vozili (skoraj) neprenehoma.

Nekaj sončnih žarkov sva ulovila na bregovih Južne Elbe. Naš kamp je na južni strani obdajala reka, na zahodni pa železniški tiri, po katerih so vlaki vozili (skoraj) neprenehoma.

  1. To je m2 več kot je veliko najino podnajemniško stanovanje v LJ! []
  2. največja z 2150 stoli, v srednji bo 550 stolov, v najmanjši pa 170 []