Vsi, ki se v postnem času poskušamo držati vsaj tega načela, da ob petkih načrtno ne jemo mesa, vemo, da je to nekaj najtežjega. Ker se človeku ponavadi ravno v petek neznansko zahoče nečesa nezelenjavnega.

Glede na to, da pri nas doma nikoli nismo bili preveč “izbirčni” glede hrane, se mi ponavadi zdi misel, da bi jedla samo vse, kar ni meso, zelo neprijetna oz. čudna. Verjetno samo zato, ker si ne znam predstavljati veliko različnih kosil z zelenjavo v glavni vlogi. Vem, da je vse skupaj samo v glavi in da se brez mesa da (pre)živeti, ampak včasih je zaradi “glave” res težko.

Ko sem neki postni petek brskala po kuhinjskih predalih in gledala, kaj bi lahko skuhala za kosilo, sem zagledala vrečko polente. Nato sem šla po tisti dve kuharici, ki sta v najini mini knjižnici, in začela iskati kakšen zanimiv recept, ki vsebuje polento. V kuharici Recepti sestre Nikoline, sem našla recept za polento z zelenjavo. Tako zelo enostavno in tako zelo dobro! Brez mesa, a kljub temu zelo nasitno. In konec koncev zelo primerno tudi za hladno malico.


končni rezultat – polenta z zelenjavo

Pripravo jedi, ki jo je zelo enostavno prilagoditi sestavinam, ki jih imate doma, začnemo tako, da najprej skuhamo polento.

sestavine:1
˙2 dl polente oz. koruznega zdroba
˙6 dl mleka ali vode (jaz sem dala 2 dl mleka in 4 dl vode)
˙sol

Mleko oz. vodo zavremo, posolimo in med mešanjem vanjo stresemo polento in kuhamo še približno 3 minute oz. tako dolgo, da se polenta lepo strdi. Poletnto moramo ves čas mešati, že samo zaradi dejstva, da zelo rada šprica naokoli :) Ko je kuhana, jo lepo razporedimo v namaščen pekač. Medtem ko boste pripravljali zelenjavo, se bo polenta lepo ohladila.


polenta v namaščenem pekaču

Medtem ko čakamo, da bo zavrelo mleko/voda za polento, si začnemo pripravljati zelenjavo, ki jo bomo prepražili in potem potresli po polenti.

sestavine za nadev: 2
˙3 žlice olja
˙2 žlici sesekljane čebule
˙20 dag pora
˙6 dag korenčka
˙20 dag bučk
˙sol ali dodatek juham
˙česen, peteršilj in drobnjak

Kar se tiče zelenjave in začimb, pripravite si mešanico po vašem okusu. Prvič ko sem delala polento z zelenjavo, je bila v hladilniku od sveže zelenjave samo čebula. Zato sem iz zamrzovalnika vzela nekaj zamrznjene zelenjave. Dala sem jo v hladno vodo in ko je vse skupaj zavrelo, sem pustila vreti še nekaj minut. Medtem sem prepražila čebulo in ji potem dodala (prevreto) zelenjavo. Vse skupaj sem malo posolila, poporala, dodala sem še malo vegete in ingverja. Pri začinjanju zelenjave uporabite domišljijo oz. začimbe, ki jih imate radi.


čebula in korenček


bučke in por


praženje začinjene zelenjave

Med praženjem zelenjave si pripravite še preliv.

sestavine za preliv:3
˙2 jajci
˙2 žlici kisle smetane
˙2 žlici mleka in
˙3 dag naribanega sira

Ko ste zelenjavo prepražili in začinili, jo lepo razporedite po polenti, ki se je medtem že lepo ohladila in še bolj strdila. Čez zelenjavo polijte preliv iz jajc in kile smetane, ki ste ga razžvrkljali. Jaz sem prelivu dodala še malo popra in peteršilja. Za konec pa vse skupaj posujte z naribanim sirom. Izbira količine sira je v vaših rokah :)

Še pred tem prižgite pečico, da se vam ogreje na 200°C. Nato polento z zelenjavo potisnite v pečico, kjer se bo na 200°C pekla približno 20 minut, da jajčka lepo zakrknejo :)


preliv


pred peko

Medtem ko se polenta in zelenjava na peklenski vročini objemata z jajčki, kislo smetano in sirom, lahko pripravite še solato. Jaz sem imela na zalogi ravno motovilec. Malo sem ga posolila in polila z bučnim oljem.


motovilec

Če vam bo kaj ostalo, si lahko prihranite za kasneje. Hladna polenta z zelenjavo je odlična malica.

Dober tek! ;)

  1. Vse sestavine in njihove količine sem prepisala iz knjige Recepti sestre Nikoline. []
  2. Vse sestavine in njihove količine sem prepisala iz knjige Recepti sestre Nikoline. []
  3. Vse sestavine in njihove količine sem prepisala iz knjige Recepti sestre Nikoline. []