Prepričana sem, da v naši ljubi Sloveniji najbrž nisem videla niti desetino toliko muzejev, kot sem jih videla v Rusiji. To me je prešinilo takrat, ko sem se zavedla, da sem po dolgih letih, odkar je moje življenje večinoma skoncentrirano na Ljubljano, tokrat prvič stopila v etnografski muzej.

etnografski muzej z metelkovo
pogled na dvorišče etnografskega muzeja in na metelkovo v ozadju

Tja me je namreč vleklo vabilo na razstavo fotografij “Brezčasna Kitajska” slikarja Luo Yan Ronga, ki se jo je dalo videti v kavarni Sem. Postavitev, ki bi morala po napovedih organizatorjev trajati do 3. septembra, je že umaknjena. Tako, da sem si namesto kitajske pokrajine lahko ogledala sicer zelo zanimive slike neke kmetice.

plakat za brezčasno kitajsko

Kljub vsemu je bila sreča v tem, da so drugo razstavo o Kitajski (Srečevanja s Kitajsko: 200 let slovenskih odkrivanj kitajske kulture), ki bi se morala sicer zaključiti že aprila, podaljšali do 3. septembra. Tako, da sva si potem za študentska 2,5 evra (vsak) ogledala to zadevo. Še prej pa sva občudovala fotografije, ki so začetek 20. stoletja nastale v Afriki, na razstavi Togo Album 1911 – 1914“po sledeh fotografskega spomina na kraje in čas, ko je baron Anton Codelli vzpostavljal prvo radiotelegrafsko brezžično povezavo med Afriko in Evropo.

kitajska skozi slovenijo
Kitajska skozi Slovenijo

Razstavi sta vredni ogleda, še posebej, če vas zanimata Kitajska in Afrika.

Zakaj pa sem v naslovu napisala presneta Kitajska? Zato, ker je to dežela, kamor moja noga še ni stopila (in kot vse kaže se to ne bo zgodilo pred letom 2009), me pa vedno znova vznemirja. Včasih norim nad dejstvom, da sem že tako dolgo na faksu, a nimam pojma o deželi, ki mi bo dala poklic, njihov jezik pa je za nas racionalne Evropejce tako težak in se včasih zdi čisto nenaučljiv. Potem pa spet pride kakšna taka razstava, film, dokumentarec, sošolci, ki so se vrnili s polletnega (ali daljšega) bivanja v Osrednjem cesarstvu, pa blog našega bivšega “pojavnega” asistenta Matica, ki se je odpravil delat tja na daljni vzhod … In takrat me spet tako zagrabi, da bi pustila prav vse in se odpravila tja. Da bi doživela nekaj čisto novega. Včasih sem celo sanjala, da bi šla živet v kakšno odmaknjeno vasico in bi na primer tistim kmetom pomagala obdelovati riževa polja …

obleka
ženska obleka iz dinastije Qing (sreda 17. stoletja do leta 1911)

Sem in tja me prešine, da me bo ta dežela enkrat, ko jo bom spoznala od blizu, posrkala vase in me zasvojila, tako kot je že marsikaterega sinologa. A tega me zaenkrat ni strah. Bojim se bolj tega, da bi me čisto odbila, ker bodo moje predstave o njej čisto idealistične v primerjavi s pravo realnostjo. Ampak dajmo času čas. Sedaj je moja glavna naloga, da naredim vse izpite na rusistiki, zato da se bom potem res lahko posvetila študiju sinologije, ki me je navdušil že v tretjem letniku gimnazije, ko sem bila tam na informativnem dnevu.

konfucij
konfucijevi izreki so krasili stene muzeja

komoda
čudovito izrezljana komoda

detalj z ogledala
detalj z enega od ogledal

bude
kipci Bude

hallerstein
eden od mnogih Slovencev, ki so imeli pomembno vlogo v povezavi s Kitajsko

kitajska danes
eden od “kitajskih predstavnikov” 21. stoletja

kavarna sem
kavarna Sem