Skoraj prepričana sem, da so vse naše babice in prababice znale šivati. Ne samo na roke in tudi veliko več kot samo kakšen odtrgan gumb. Danes je proizvodnja vedno novih in novih oblačil domena podjetij, ki za to izkoriščajo poceni delovno silo, ki cunjice s prodajnih polic šiva za nekaj centov za kos.

V današnjem oz. našem svetu so oblačila tako zelo poceni, da ni nobene računice, da bi si človek vse stvari, ki jih obleče, delal sam.  A vseeno skoraj ni trenutka, ko se znajdem v trgovini in iščem nekaj določenega, pa ne najdem prav nič, kar bi mi bilo všeč ali prav. Sicer vem, da znam biti kar izbirčna … Ampak takrat si vedno znova rečem, da se bom enkrat pa čisto čisto zares naučila šivati. In letošnje poletje se je izkazalo za odlično priložnost, da uresničim te sanje.

V drugi polovici junija sem na spletni strani Kino Šiška prebrala naslov Supertečaj krojenja in šivanja, ki mu je sledil stavek: Supertečaj krojenja in šivanja za vse, ki od nekdaj govorite, da bi se radi naučili starodanih ročnih spretnosti! Ta stavek me ne bi mogel navdušiti bolj, kot me je. In odločila sem se, da končno rečem “ne” vsem tistim mislim, ki so me že večkrat preganjale ob podobnih situacijah – ah, zdaj ni pravi čas, nimam časa, nimam denarja …

Vse, kar mi je povzročalo še nekaj skrbi je bilo dejstvo, da nimam šivalnega stroja. Najprej sem poklicala taščo, nato še teto. Tetin šivalni stroj pride v paketu z omaro, v katero je vgrajen, zato ostaja kar pri njej. Več sreče sem imela s taščinim strojem. Na novo očiščen in naoljen je zdaj pripravljen, da ga odnesem v Kino Šiška, pod njegovo iglo položim kos lepo ukrojenega blaga in pohodim električno pedalko. Potem bom lahko naokoli hodila tako oblečena, kot si bom zaželela. Nič več stokanja in pritoževanja. O, ja. Fajn bo!

Drugače pa sem po spletu malo gledala tudi nove šivalne stroje in mislim, da se da že za slabih 200 evrov dobiti čisto dober šivalni stroj. Seveda se je treba ob takšnem nakupu vprašati, če bomo šivalni stroj res uporabljali.

Če bi se še kdo rad pridružil mali druščini v Kino Šiški, kjer se bomo dobivali od 19. julija naprej, naj se javi modni oblikovalki Ani Malalan – naši učiteljici. Veliko več o tem, kaj vse se bomo naučili in kaj za to potrebujemo, si preberite kar na strani www.anselma.si.

Komaj čakam!

POVEZANE OBJAVE:

Šivanje – včasih nič posebnega, danes luksuz
Krojenje prvič: Potegneš črto, vzameš šestilo, naneseš dolžino …
Krojenje drugič: Poznamo visoki, polvisoki in nizki rokav
Krojenje tretjič: Obisk z Dela
Krojenje četrtič: Zavajajoče enostavno “navadno” krilo
Krojenje petič: Žensko naredi obleka
Krojenje šestič: Prva stopnja zaključena