Za nami je še eno – četrto – srečanje nastajajočih krojačic. Zdaj, ko se že malo bolj poznamo in tudi malo lažje sledimo novim stvarem, je postalo že prav živahno. Na začetku smo celo ugotovile, da sva na tečaju (vsaj) dve rusistki, med nami pa je celo Rusinja, ki pa se mi ni zdela najbolj navdušena nad mojo idejo, da bi se lahko kdaj dobile na kavi, da malo obnovimo konverzacijo v njenem maternem jeziku. Mogoče jo pa enkrat le prepričam :) Ugotoviti moram samo še, kaj bi ji lahko ponudila v zameno … slovenščino obvlada, krojiti in šivati bo tudi znala … mogoče jo bom lahko naučila narisati kakšno kitajsko pismenko … hm, 很不错的主意 /hen bucuo de zhuyi – dobra ideja/ :)

A še prej moram pismenke dodobra ponoviti tudi sama. Nič ne bo narobe niti, če bom večkrat ponovila risanje različnih krojev za krilo. Krojenje in modelacija krila je bila namreč glavna tema našega četrtega srečanja z Ano Malalan. Na začetku je bilo enostavno. Že malo preveč. Zato pa se je nekoliko bolj zapletlo, ko je bilo treba zmodelirati krilo z gubami. Kako naj zdaj to zrežem? Kje moram vstaviti dodatek? Koliko centimetrov?

Na začetku si je stvari, zrisane na papirju malo težko predstavljati, kljub temu, da je Ana s sabo prinesla nekaj različnih kril in nam pokazala, kaj moramo narisati. Čeprav nam, nekaterim, ni bilo vse jasno takoj, se je Ana potrudila z dodatno razlago in nas opogumljala, naj jo vprašamo še enkrat, če ne razumemo. Na spodnji fotografiji lahko vidite, o čem pišem. Gre za to, da za gube potrebujemo dodatno blago in to je treba upoštevati in natančno odmeriti tudi na kroju. Črtice na beli podlagi ponazarjajo prostor, kjer bodo na krilu gube in toliko blaga moramo dodati osnovnemu kroju krila, če seveda hočem enkrat na krilu imeti gube.

Verjamem, da nam bo vse veliko bolj jasno, ko bomo enkrat morale kroj položiti na blago in kose, ki jih bomo izrezale, sešiti v konkretno oblačilo. Prepričana sem, da se bomo kmalu z užitkom igrale z risanjem, prerisovanjem, izrezovanjem in šivanjem.

Ana nas je, preden smo odšle novi domači nalogi naproti, še opozorila, da je vse bliže tudi šivanje. “Ne mudi se še zelo, a mogoče bi bilo vseeno dobro, če bi že zdaj malo začele razmišljati o tem, kateri kos oblačila si boste sešile na tečaju šivanja. Razmislite, zrišite, izberite blago in če vam kaj ne bo jasno, mi povejte, pa bomo skupaj dorekle, kako in kaj,” nas je spodbudila Ana. Samo, kako naj se odločim samo za en kos, ko pa je želja tako zelo veliko. Treba si bo izmisliti nekaj v mejah normale, nekaj ne preveč lahkega in ne pretežkega s čim več malenkostmi, da se naučimo čim več šiviljskih trikov in od tistih trikrat po 8 ur šivanja odnesemo domov veliko skledo novega znanja, ki ga bo potem treba še pridno zvaditi. Dokler ne postanemo prave profesionalke :)

POVEZANE OBJAVE:

Šivanje – včasih nič posebnega, danes luksuz
Krojenje prvič: Potegneš črto, vzameš šestilo, naneseš dolžino …
Krojenje drugič: Poznamo visoki, polvisoki in nizki rokav
Krojenje tretjič: Obisk z Dela
Krojenje četrtič: Zavajajoče enostavno “navadno” krilo
Krojenje petič: Žensko naredi obleka
Krojenje šestič: Prva stopnja zaključena