Pri krojenju so neobdelane ostale samo še hlače. Na predzadnjem srečanju smo se namreč naučile, kako izrišemo kroj za obleko, ki smo jo morale sestaviti iz kroja za zgornji del telesa in iz kroja za krilo, kar smo se naučile že prejšnje ure. “Tako, zdaj smo pa uspele izrisati čisto pravi plašč našega telesa,” je povedala Ana Malalan, potem ko se ji je zdelo, da izrazi na naših obrazih niso več tako začudeni, kot so bili na začetku.

Jah, krojenje je prava umetnost, ki, tako kot veliko stvari, na začetku zahteva kar veliko truda in časa, a počasi se stvari začnejo zdeti lažje in bolj razumljive, na koncu pa vse skupaj postane že prava igra – kakšni gameboyi1, nintendi, wii-ji in podobne zadeve so prav brez veze v primerjavi s to umetniško igro :D

Očitno smo ženske navdušene nad oblekami, zato je morala Ana odgovoriti na več vprašanj povezanih z različnimi kroji tega kosa oblačila. Zaradi velikega zanimanja za obleke, ki jih nekatere sošolke nameravajo sešiti na tečaju šivanja, smo se namesto hlačam na koncu raje posvetile modelaciji obleke. Tako, da je hlačni kroj ostal za zadnje srečanje. O, joj, kdaj pa nam bo Ana potem pregledala hlačno domačo nalogo?! ;)

Mislim, da se vse zavedamo, da nas je na teh nekaj srečanjih Ana uspela naučiti sicer le osnove krojenja, ki pa so edini temelj, na katerem bomo lahko nadgrajevale naše znanje in razvijale domišljijo. Da ji je to uspelo zelo dobro, so se strinjale (vsaj) nekatere punce, ki so jo že večkrat pohvalile. In te pohvale so vsekakor na mestu. Ana je res fajn punca, ki na zelo simpatičen in sistematičen način predaja svoje znanje. Predvsem pa mi je pri njej zelo všeč to, da je vedno sproščena in vsak trenutek pripravljena pomagati.

Ko smo na petem srečanju krojenja uspele ugotoviti, kako obleki v pasu nekaj materiala odvzamemo v bokih pa dodamo in da je ta kroj v bistvu osnova tudi za krojenje teliranih srajic, jaken, plaščev in še česa, je bil spet čas za nekaj vprašanj v zvezi s tečajem šivanja, ki se za eno skupino začne že ta konec tedna2.

Najprej je sledilo nekaj informacij v zvezi s tem, kako se kupuje blago in da meter blaga pomeni dve plasti blaga v velikosti 140 x 100 cm. Preden blago razrežemo in sešijemo, ga je zelo priporočljivo oprati in zlikati, da vidimo, kako se obnaša. Šele nato nanj položimo kroj, ga obrišemo in vzporedno s krojem narišemo še en obris, ki je širši od enega do dveh centimetrov, da dobimo blago za robljenje. pri tem se moramo zavedati, da se kroji rišejo po šivih in tam se še prav nič ne upošteva, koliko dodatnega blaga potrebujemo za robljenje, da se potem blago ne razpara.

Ana, kje ti kupuješ blago?
V Svetu metraže na Rudniku, če pa hočem res zelo lepo in kvalitetno blago, vzamem s sabo debelo denarnico in grem v Kroj nasproti ljubljanske mestne hiše.

Kaj pa razne šiviljske pripomočke, kot so krede, paralice, zadrge in druge take stvari?
Ponavadi grem kar v Centromerkur. Tam imajo dovolj veliko izbiro, da dobim, kar potrebujem.

Kakšno blago moramo prinesti s sabo?
Nekaj čim bolj enostavnega, bombaž, na primer nekaj podobnega, iz česar so narejene rjuhe.

Koliko mora biti tega blaga?
Naj bo dolg vsaj 60 cm.

Ker se je ponudila priložnost, sem se že odpeljala do trgovine Svet metraže na Rudniku, v neposredni bližini industrijske cone. Če še niste bili tam, pojdite. Blaga imajo OGROMNO in sama sem bila na začetku kar malo zmedena. Predvsem zaradi tega, ker je izbira res bogata, jaz pa se še vedno nisem odločila, kateri kos oblačila bo tisti prvi, ki bo nastal izpod mojih rok. Blago zdaj imam. Prodala pa mi ga je ena zelo simpatična in prijazna gospodična in prepričana sem, da se bom na Rudnik še vrnila.

POVEZANE OBJAVE:

Šivanje – včasih nič posebnega, danes luksuz
Krojenje prvič: Potegneš črto, vzameš šestilo, naneseš dolžino …
Krojenje drugič: Poznamo visoki, polvisoki in nizki rokav
Krojenje tretjič: Obisk z Dela
Krojenje četrtič: Zavajajoče enostavno “navadno” krilo
Krojenje petič: Žensko naredi obleka
Krojenje šestič: Prva stopnja zaključena

  1. vem, zastarel primer :) []
  2. 6. – 8. avgust 2010 []