… Soc-art nima nobenega odnosa do lepote in estetskega dozivljanja. Ni vazna slika, ampak pogovor o njej. Vazna ni niti slikarska tehnika, ampak mesanje stilov in reakcija, ki jo pricakujemo zaradi mesanja … (iz Manifesta soc-arta)

D. Vrubelj: Gospod! Pomagaj mi preziveti v tej smrtonosni ljubezni (1990)

Gospod, pomagaj mi preziveti v tej smrtonosni ljubezni!

V Novi Tretjakovski galeriji smo le se za las ujele razstavo z naslovom Soc-art; politicna umetnost Rusije in Kitajske. Ta razstava za nas ni bila pomembna samo zato, ker umetnost soc-arta sestavlja del enega od nasih izpitov, ampak tudi zato, ker je povezana s sodobno rusko zgodovino.

A. Kosolapov: Lenin – Coca-cola (1986)

lenin in coca cola

Ob tej razstavi so organizatorji pripravili tudi zelo obsezno brosuro, v kateri so predstavljena ne samo vsa razstavljena dela, ampak tudi manifest soc-arta, njegovoa kronologija, razne skupine, ki so delovale v tistem casu … Res so se ZELO potrudili. Jaz sem bila navdusena 😀

E. Gorohovski: Praznicna mozaika. Stalin. Lenin. Diptih (1988-89)

stalin in breznjev

Na koncu smo si ogledale se stalno razstavo s slikami ruskih umetnikov iz 20. stoletja. Edina slabost (ali pa sreca, saj smo bile ze posteno utrujene :)) je bila, da je do maja polovica sob zaprta zaradi prenavljanja.

Naj bo dovolj besed. Poglejte si n