Druga svetovna vojna je eno tistih poglavij pri zgodovini, ki so mu v času, ko so v šolo hodili moji starši posvetili veliko šolskih ur, mi pa smo jo obdelali zelo hitro. Verjetno je (bil) zato kriv slab učni načrt, ki se preveč posveča na primer Grkom in Rimljanom ((skoraj cel 1. letnik srednje šole)), obdobje 20. stoletja pa je zelo slabo zastopano. Nekoč sem sicer slišala, da mora od nekega dogodka miniti vsaj 50 let, zato da ga zgodovinarji lahko objektivno preučijo, zapišejo itd. Od druge svetovne vojne je sicer minilo že več kot 50 let, a v naši Sloveniji se zdi, da veliko stvari iz tistega obdobja še vedno ni razrešenih. Ampak to ni tema tega prispevka.

Tokrat je na vrsti vojaška parada, ki jo vsako leto 9. maja, ko se praznuje dan zmage, pripravi ruska oblast, da praznuje zmago, ki so jo z Rdečo armado leta 1945 dosegli v Veliki domovinski vojni, kot Rusi imenujejo 2. svetovno vojno. Na spletu sem dobila fotografije z generalke za letošnjo parado. Spomnila sem se 9. maja 2007, ki sem ga preživela v sobi moskovskega študentskega doma, ker se mi je zdelo, da bodo ulice, predvsem pa najpogostejše prevozno sredstvo – metro, kjer sem se vedno počutila nekoliko utesnjeno, prepolne vojnih veteranov in drugih ljudi.

Rusi so zelo ponosen narod in zelo radi imajo praznike. Že okoli 20. aprila so se kuharice, čistilke in hišniki v študentskem domu pogovarjali koliko prostih dni jim bo odmerjenih okoli praznikov v začetku maja. Okoli prvega maja smo v eni od trgovin dobili tudi oranžno-črne trakove, ki smo si jih, tako kot Rusi, privezali predvsem na torbe.