Neko nedeljo sredi julija sva se odpravila na popoldanski izlet do Cerkniškega jezera. Bila sva navdušena in odločila sva se, da morava ta izlet ponoviti, saj je verjetno to naše presihajoče jezero vedno drugačno in ravno zaradi tega tako zanimivo in čarobno.

Tokrat sva se odločila, da bova nedeljsko popoldne raje izkoristila za izlet do Starega gradu nad Smlednikom, ki je Ljubljani malo bližje kot Cerkniško jezero.

Že večkrat sva opazovala ruševine tega gradu, ko sva se zapeljala na sprehod ali pijačo do Zbiljskega jezera. Tokrat nisva niti pomislila, da bi se ustavila ob Zbiljskem jezeru, saj je bilo vse naokoli zaparkirano in sva se raje odpravila kar naprej proti Smledniku. Vendar sva pred sabo kmalu zagledala zaprt most, ki vodi čez Savo. Niti peš se nisva mogla podati čezenj. Zato sva se morala odpeljati nazaj do glavne ceste in naprej proti Kranju. Že kar na začetku Kranja sva zavila desno, se peljala čez Savo ter skozi večje in manjše vasi prišla do Smlednika. Znašla sva se pred Mercatorjem, o katerem sem pred najinim izletom brala pri