Nisem ravno marmeladni človek, ampak če mi kdo ponudi domačo slivovo marmelado, jo sprejmem z največjim veseljem. Najboljšo slivovo marmelado je seveda kuhala moja žal že pokojna stara mama. Vem, da bi bila ponosna name, če bi se ji lahko pohvalila s svojim prvim kozarcem slivove marmelade, tako kot je bila ponosna name, ko sem ji še majhna punčka skuhala kavo, ko je bila bolna. Samo, da danes znam skuhati pravo marmelado in tudi pravo kavo, takrat pa sem kavo skuhala tako, da sem v vročo vodo zamešala žličko kave in ji postregla. Vedno smo se smejali, ko smo se spomnili na to mojo kuho 🙂
“umetnost” 😉
Oče mi je od doma pripeljal približno kilogram sliv in najprej sem mislila, da jih bom porabila za kuhanje slivovih cmokov. A ker se mi kasneje ni ravno ljubilo delati cmokov, sem 20 sliv dala kar v zamrzovalnik. Nekega dne bodo že prišle prav. Ostalih 60 dag pa je bilo tudi treba porabiti. Zato sem se odločila, da se poskusim še v kuhi marmelade. Moje najljubše – slivove – marmelade.
Preprost recept sem našla v kuharici sestre Nikoline.
razkoščičene slive
Edina zadeva, ki je zoprna pri kuhi marmelade je, da se kuha zelo dolgo in ta čas moraš biti pozoren, da malo pomešaš in kontroliraš, da je vse v najlepšem redu. Zato je meni kaj takega najlažje kuhati takrat, ko kuham še kaj drugega (npr. kosilo) in moram tako ali tako biti v kuhinji.
Naj vam zaupam recept. Bolj enostavno res ne bi moglo biti.
˙1kg sliv
˙25-30 dag sladkorja
Zrele slive razkoščičite, kar bo na vaših rokah verjetno pustilo nekaj rjavkastih madežev 🙂 Slive spustite skozi mesoreznico oz. jih nasekljate kar s sekljalnikom. Stresite jih v posodo, v kateri jih boste kuhali, jim dodajte sladkor, premešajte in počakajte, da zavre. Kuhajte na zmernem ognju, tako da bo ves čas malo vrelo. Vsake toliko malo premešajte. Po približno uri in pol bo marmelada nared. Z njo napolnite kozarec oz. kozarce, jih zaprite in preden jo pospravite v hladilnik, počakajte, da se ohladi.
zmlete slive
slive + sladkor
marmelada v nastajanju
Ko je marmelada nared, je treba speči še kakšne palačinke 🙂 Meni pa je zelo všel tudi na kruhu skupaj z (domačim) maslom. Komaj čakam, da se ohladi …
treba jo je samo še zapreti in ohladiti, potem pa bo
sej vem, da je slivova marmelada zihr fajn, ampak ko vidim tiste sveže slive … mi je kar malo žal za njih 🙂
mmm zgleda dobro!
jest sm pa letos naredla češnjevo tukaj v ljubljani, k je pred hišo češnja… =)
mmm
=)
Irena, sveže slive so bile kar malo kisle, kar mi ni bilo najbolj všeč.
Kajakaja, danes, ko se je že lepo ohladila, sem jo odprla … Res sem ponosna nase. Nisem mislila, da mi bo tako dobro uspela. Hitro jo bo zmanjkalo 🙁
uuu,tole me je pa kr mal nostalgicno nardilo.
pr ns doma nismo marmelade nikol kupval,samo vsako leto smo en vikend namenil obiranju sliv,nasledn vikend smo pa pol marmelado kuhal.pol pa naenkrat slive niso vec ‘rojevale’. :/
zadnja leta sicer prisegam na grozdno marmelado,ki jo dela ena starejsa gospa (ki,grda-grda,noce izdat recepta pa noben drug ne nardi tko dobre),ampak zdele si me kr mal drezlna..bom jz tut to probala.pa pridem porocat,kako je uspel (ko se bom lotila,seveda).
sam eno vprasanje-to hladis zuni,na sobni temperaturi,..?kolk casa priblizno si ti hladila?
Pri nas je pa marmelado delala samo stara mama in potem še stričeva žena, naša mami zaradi službe ob petkih in svetkih ni imela časa za kuhanje, tako da smo jo potem kar kupovali 🙂
Marmelado hladiš na sobni temperaturi, ja. Moj kozarček (0,5 litra) se je hladil cel popoldan in čez noč. Sicer proti večeru ni bil več vroč, ampak sem se vseeno odločila, da ga pred jutrom še ne odpiram.
Potrjujem dobroto. Njam!