Zdaj, ko je z diplomo z mene padlo eno veliko breme, sem končno imela spet čas, da za kosilo skuham še kaj drugega, kot testenine s kupljeno omako. Ko sem bila nazadnje v trgovini, me je nagovorilo testo za lazanjo. Čeprav sem se te slastne jedi lotila prvič, sem bila z njo nadvse zadovoljna. Vsekakor pa sem se naučila veliko o zaporedju priprave in še, da za pripravo lazanje potrebujemo približno 2 uri.

Pri Barilli so se potrudili in recept za lazanjo zapisali tudi na škatlo, v kateri prodajajo testo, ampak, ker ni bilo slovenske verzije in ker se mi ni dalo ubadati z angleščino, sem recept za lazanjo poiskala kar v kuharici, ki sva jo dobila za darilo od njegove mame. Iz zelo priročne knjige Recepti sestre Nikoline, ki ji po mojem mnenju manjkajo samo slike jedi, sem vzela že kar nekaj receptov.


končni izdelek

Kaj potrebujemo?

Najprej potrebujemo 30 dag kupljenega rezančnega testa za lazanjo (v obliki krp). To testo je lahko navadno, videla pa sem tudi špinačnega – kar vam je ljubše. Te krpe v slanem kropu kuhamo 8 minut. Nato jih odcedimo, splaknemo in jih naložimo na vlažen servet, da se listi med sabo ne zlepijo.

NASVET: Krpe skuhajte šele potem, ko boste že imeli prepraženo meso. S tem se boste izognili zlaganju krp na vlažne sarvete. Ker pa se med kuhanjem te (velike) krpe kar malo zlepijo skupaj, vam svetujem, da jih po 8 minutah kuhanja odcedite, nato jih zalijte s hladno vodo, da se bodo nekoliko ohladile, v vodi pa jih boste tudi lažje razlepili, brez da bi se vam strgale. To počnite sproti – pekač namažite s oljem ali margarino, v vodi razlepite toliko krp testa, kolikor ga potrebujete.


krpe testa v vodi, pekaču in na sarvetih … veliko prostora, veliko dela in kar nekaj lukenj


mesni nadev – prej

Za mesni nadev potrebujemo: ((Jaz sem količino razpolovila, ker sem delala lazanjo samo za dva, vendar bi se na koncu vseeno lahko najedli štirje.))
˙60 dag mletega mesa (jaz sem imela samo goveje meso)
˙3 žlice olja
˙1 čebula
˙2 dl paradižnikove mezge (jaz sem zmiksala 2 manjša paradižnika in na koncu dodala še malo paradižnikovega koncentrata)
˙1 dl juhe (verjetno bi bil 1 dl malo začinjene vode čisto v redu)
˙poper
˙bazilika
˙sol

Na olju zarumenimo sesekljano čebulo, dodamo meso in ga dobro prepražimo. Solimo, prilijemo juho in pokrito dušimo 15 minut. Nato prilijemo še paradižnikovo mezgo, začinimo s poprom in baziliko ter pustimo, da vse skupaj dobro prevre.

NAMIGA:
1. Juho lahko naredimo tako, da zavremo pol litra vode in v njej razstopimo eno jušno kocko. Vendar bom jaz naslednjič namesto juhe uporabila kar deci soljene vode.
2. Poleg paradižnika sem v nadev dala še dva korenčka, ki sta dala malo bolj sladek okus. Če nimate sekljalnika, korenje kar naribajte na ribežen, paradižnik pa narežite na čim manjše koščke.


meso prepražimo in dušimo


paradižnik in korenje

Medtem ko se meso praži, lahko že pristavite vodo za rezančno testo. Ko se bo meso prepražilo, ga boste lahko postavili na stran in se posvetili kuhanju testa in hkrati začeli pripravljati še bešamel.

Za bešamel pa potrebujemo:
˙6 dag masla
˙4 dag moke
˙4 dl mleka
˙2 žlici kisle smetane
˙1 jajce
˙3 stroki česna
˙muškatni orešček
˙sol
˙8 dag (ali po potrebi) naribanega sira

Maslo razstopimo, ga zamešamo z moko in zalijemo s hladnim mlekom. Omaka naj vre 3 minute. Nato jo solimo, zamešamo kislo smetano, muškatni orešček, jajce in česen. Dve tretjini bešamela zamešamo v meso, preostanek pa bomo dali na vrh lazanje.


kuhanje


zgradnja lazanje

Ko imamo pripravljene vse sestavine, pekač z visokimi stranicami (lahko je tudi posoda iz jenskega stekla, ali kakšna druga posoda, v kateri bomo lahko lazanjo spekli) namažemo z oljem ali margarino. V pekač naložimo plast testa, nanj razporedimo plast mesa in naribamo še nekaj sira (po okusu). To naredimo tolikokrat, da imamo na koncu na vrhu samo plast testa, ki jo prelijemo z ostankom bešamela. Posujemo še nekaj sira in v pečico.

Lazanja se mora nato še 40 minut peči pri 190°C.

Medtem ko se lazanja lepo peče, imamo ravno dovolj časa, da pospravimo nered, ki smo ga ustvarili med pripravo 🙂


tik pred pečico


lačni smo, lačni smo

Lazanja je jed, ki res zahteva kar nekaj koordinacije in časa, ampak na koncu se splača. Vsekakor pa pride tukaj v poštev tudi pregovor, da vaja dela (italijanskega) mojstra 😉

Pa dober tek!