Se še spomnite, kako vroče nam je bilo pred dvema tednoma? Komu se da kuhati v taki vročini? To je bil čas za solate na sto in en način. Poleg tega je poletje tudi čas, ko na naših vrtovih že lahko pobiramo pridelke. Tako so na našem domačem vrtu poleg druge zelenjave zrasle tudi lepe bučke in mi smo jih napolnili z okusnim nadevom, jih kljub vročini, ki je skozi še tako majhne špranjice silila v hišo, za pol ure postavili v segreto pečico in jih z užitkom pohrustali.
Polnjene bučke sem prvič jedla leta 1997, ko sem se v Franciji udeležila svetovnega dneva mladih. Sam dogodek se je odvijal v Parizu, mi pa smo se v Francijo odpravili nekaj dni prej in se za nekaj noči nastanili na jugu države v mestu Arles. Po dva so nas nastanili po družinah, ki so se javile za gostiteljice. Mene in še eno punco je pod okrilje vzel starejši par. Gospod in njegova žena sta imela okoli 70 let in čudovito podeželjsko hišo, obdano z visokimi borovci. Opremljena je bila tako, kot bi prišel v grad in ko sem vstopila v “svojo” sobo ter zagledala visoko posteljo, kakršne sem do takrat videla samo v kakšnih graščinah, nisem bila prepričana, da bom dejansko lahko spala na tisti postelji. Ampak sem.
Prijazna gospa je prvi večer za večerjo pripravila polnjene bučke in vse, česar se spomnim v zvezi z bučkami, je to, da so bile manjše od naših domačih in da so bile dobre. Ampak vedno, ko zaslišim polnjene bučke, se mi v mislih odvrti tistih nekaj dni na jugu Francije.
Oh, kje je že to … Sicer pa, če dobro pomislim, mi je tistih nekaj dni pri starejšem paru, ostalo globlje v spominu, kot sam svetovni dan mladih v Parizu, čeprav sem tudi tam spala pri dveh nadvse prijaznih zakoncih, ki sta naju z mojo sostanovalko želela odpeljati celo v pariški Disneyland, ko sva ju spraševali, če je to kje v centru, ali bolj na obrobju. Poleg tega sem srečala ogromno ljudi s celega sveta in doživela nekaj nadvse zanimivih stvari.
Spomini na Francijo, kjer sem bila trikrat in bi še šla, so mi ostali res v lepem spominu. Mogoče še posebej zato, ker sem bila takrat še otrok in so mi ta poletna potovanja na široko odpirala vrata v svet, predvsem pa so razširjala moja obzorja. Verjetno se je na daleč videlo, kako sem vase vsrkavala vse mogoče informacije, ki sem jih dobivala na poti. Nikoli ne bom pozabila, kako sem se izgubila v muzeju Louvre in me je nato “rešila” Magda, ki je kasneje z mano delila svojo malico v velikem parku pod Eifflovim stolpom, naslednji dan pa sva tudi skupaj stali na vrhu Eiffla …
Pa kako so mi v Taizeju ukradli fotoaparat, ki mi ga je posodila mami, pa kako mi je bil všeč en fant, ki mu je bilo ime Michele ((nisem prepričana, da sem ime
Aja, polnjene bučke 🙂
Za polnjene bučke potrebujemo:
˙dve bučki
˙300 g mletega mesa
˙1 paradižnik
˙1 korenje
˙1 čebulo
˙2 stroka česna
˙sol
˙poper
˙peteršilj
˙nariban sir
Bučki prerežemo na pol in izdolbemo meso, tako da oblikujema drevake 🙂 Bučkino meso boste še najlažje izdolbli z žlico za sladoled. Če je nimate, bo dobra tudi navadna žlica. Jaz sem izdolbeno bučko zrezala na še manjše koščke, zato da se je potem vse skupaj lažje zmešalo z mesom … Ko nasekljate čebulo in česen, ju prepražite na olju in jima dodate še naribano korenje. Nato dodajte na majhne koščke narezan paradižnik, meso bučk in mleto meso. Vse skupaj dobro prepražite na zmernem ognju. Pri praženju se bo iz bučk in mesa izločilo tudi veliko vode. Ne pozabite, da morate nadev tudi posoliti, popoprati in posuti s peteršiljem. Če imate doma še kakšno zanimivo začimbo, za katero se vam zdi, da bi šla zraven, jo dodajte.
Ko bo nadev pripravljen, z njim lepo napolnite izdolbene bučke. Po vrhu posujte nariban sir. Če bi radi, da se nadev sprime še močneje, lahko nadev prelijete z razžvrkljanim jajcem, ki mu dodate eno ali dve žlici kisle smetane.
Nato dajte napolnjene bučke v pečico, segreto na 180 °C in jih pecite 25 minut. Zraven polnjenih bučk lahko postrežete kakšno solato ali krompir. Uporabite domišljijo in upoštevajte tudi svoj okus 🙂 Jaz sem zraven postregla kar narezan paradižnik in mocarelo, ki sem ju malo posolila, posula z baziliko in polila z bučnim oljem.
DOBER TEK!
In na zdravje na to, da bi še kdaj šla v Francijo … na primer zato, da preizkusim kakšno michelinko, več kot zadovoljna pa bi bila tudi s pogledi na prostrana polja sončnic, žita ali sivke in kakšnim smrdljivim sirom 🙂
o mater, kako ti to kul pofotkaš … kar ekran bi ugriznila 😀
Michel je moško ime, Michelle žensko 😉
Jaz sem delala polnjene bučke s tuno (študentska hrana pa to). Fino, fino! Bom enkrat še takšne 🙂
Jaz jih obožujem. Res.
Bučke imam na splošno zelo rada, tudi v čisto navadni zelenjavni juhici. In v omaki in pečene in v solati in ocvrte…Taka blaga, sočna zelenjava so. Odlična poleti in pozimi.
V Franciji še nisem bila, pa me zelo vleče tja, ravno v Pariz, čeprav bi bilo zame dovolj, da Eifflov stolp samo gledam. Gotovo bi nekaj dni čepela v Louvru. Ogledala bi si vse kar spominja na stare čase.
Tista skrajna pustolovska in romantična žilica, ki me je leta vlekla v Peru, je malo popustila. Francija bi bila prav dobra izbira.
Meni se zdi prav super, če mladi ljudje vidijo svet.
Jaz sem ga videla v živo mnogo premalo.
Meh, bučke… Tisto notri je fajn, meso in to, ampak bučke pa nič takega, da bi bil navdušen… 😛 🙂
Slike pa ja, direkt za v kako kuharsko knjigo. 🙂
Irena, 😀 In hvala glede fotk, čeprav jaz vem, da bi se dalo vse skupaj naredit še veliiiiiko bolj okusno …
Šuši, hvala za razlago imen. A, ko izgovoriš ti dve imeni, se sliši pa isto? Bučke s tuno? … ni slaba ideja.
Nevenka, tudi meni so všeč bučke na sto in en način. Še najbolj so mi všeč malo popečene, ko še malo hrustajo med zobmi 🙂
Pariz je pa, kolikor se ga spomnim, res lepo in zanimivo mesto. Če boš kdaj tam in se ti bo zahotelo romantike, pa bo to dopuščalo toplo vreme, se ob mraku vsedi na eno ladjico, ki vozijo po Seni in uživaj v razgledu – Pariz v mraku, ko se začnejo prižigati prve luči … Evo, Pariz gre na seznam mest, ki bi jih videla še kdaj …
Strinjam se tudi s tem, da je dobro, če mladina vidi vsaj malo sveta. To človeku res da, zato sem zelo hvaležna svojim staršem, da sta me spustila na vsa ta poletna potepanja.
Buba, ti kar jej meso, tako kot vsi pravi moški 😉
Hvala za kompliment glede fotk, ampak, vem, da ti sam dobro veš, da se da narediti to še veliko bolje … Ko bom imela tak fotoaparat, kot ga imaš ti … 🙂
No ja, sej bučke so dobre. Ampak samo na en način! Naribane, zmešane z jajcem in malo moke, pa česen in peteršilj in ocvrto v olju. Njami. 🙂
Fotke so pa res dobre in za v knjigo/revijo ne glede na orodje. 🙂
Buba, bučke z jajcem .. hm, vredno poskusa 😛
Hvala za fotke 😳
No, bučkine polpete pač. Podobno kot lahko narediš recimo s krompirjem, pa verjetno še s čim. Meni je to jako fajn, samo kaj, ko sem edini in potem nikoli ni na mizi. 🙁
Om nom nom nom nom nom
na mojem vrtu je te dni bučk kolikor hočeš…če si jih kdo zaželi- dobi jih v dar
🙂
iz bučk – domala vsak dan- naredim nekaj- karkoli- ker so resnično izvrstne..!!!!
Polnimo jih lahko z vsem, kar nam pade na pamet, ni nujno, da je to le meso, lahko je tudi druga zelenjava. Zanimiv okus imajo bučke, ki jih napolnimo z mešanico pretlačenega krompirja in špinače. Seveda ustrezno posoljeno in začinjeno.
če se vam mudi, potem jih narezite na tanke kolobarje in na hitro popečite. ta čas sesekljajte česen, peteršilj, baziliko, zmešajte s kvalitetnim olivnim oljem, vse skupaj polijte čez popečene bučke, v roke vzemite kos popečenega kruhas, ki mora biti še topel- in dober tek
🙂
ker nas je pri hiši več, ob nedeljah in sobotah, ko smo skupaj, v večji teflonski posodi (kar na terasi) spečem poljubno meso, ko je pečeno, ga za nekaj časa dam ven, v posodo pa narežem VSE , kar na vrtu diši po zelenjavi: od korenja, kolerabe, brokolija, graha, fižola, bučke, melancane…..popražim na malo več “ognja”, seveda zraven pazim, da se ne zasmodi, na koncu potresem s sesekljanimi zelišči, v posodo vrnem meso (vmes v pečici spečem krompir, najraje z olupkom vred, če je,seveda, krompir domač)…..za bolj zahtevne je na mizi še paradižnik (mi imamo raje mehki beli sir)…tako da….
bučke pa so več kot SUPER tudi v solati. naribam jih na zelo tanke rezance, pooljim (zmeraj z olivnim oljem, drug sploh ne paše zraven), zeliščnim kisom, posolim, dodam baziliko, sol….
lahko beli mehki sir, mocarelo, po želji- lahko pa tudi ne.
in na koncu sezone, ko je skrinja že polna, pa ko bučke še zmeraj rastejo, tiste, ki so nadštevilne- skuham še za marmelado, s katero pozimi polnim palačinke, različne rolade….
Snowblind
Mica, najbolj me je presenetila marmelada iz bučk. Tega si pa ne znam predstavljati. Ampak ideja se mi zdi pa tako zanimiva, da moram prav enkrat poskusiti. Če ni skrivnost, kakšen je pa recept? Hvala! 🙂
Oj,
telih francoskih dogodivščin se pa jaz tudi spomnim (a ti si bila tista z izgubljenim fotoaparatom :-)) – in tisti pire je bil po vsej kuhinji, ker tako nemarno šprica…. 🙂 Pa da je župnik klobase jedel, sede pod pomembnimi kipi v Luvru 🙂 (čisto prava stara Bohinjska omikanost 🙂 )…. V Tezeju sem bil men tud všeč en očarjivi Francoz, samo da se jaz pa niti imena ne spomnim več :-)…..
Kandela, ja, sliši se približno isto (hočem reči, da se zadnji E ne izgovarja, samo L bolj potegneš pri ženski obliki in na koncu poudariš polglasnik). Bučke s tuno so super, pa nič komplikacij. Priprava je dost podobna. Bučke, pasata, tuna.