Sneg je v Bohinju pobralo skoraj isti dan, kot je zapadel. Za njim je ostal le dež, ki je nadaljeval z močenjem tal. Jaz pa sem se, v razmišljanju, kaj naj spečem za množico gostov, ki sem jo pričakovala na soboto, spomnila na maslene piškote za deževen dan, ki jih je v eni od svojih oddaj pekla Nigella Lawson. Ker sem pred kratkim od domačih dobila tudi super zabavne modele za piškote iz Ikee, je bila odločitev o peki sprejeta en-dva-tri.
Poleg deževnega dneva sem za maslene piškote potrebovala še:
˙175 g zmehčanega masla
˙200 g rjavega sladkorja
˙2 jajci
˙četrt žličke mandljevega izvlečka (po želji – jaz ga nisem dala, ker ga nisem imela, pa so bili piškoti vseeno slastni)
˙350 g moke (po potrebi tudi več)
˙50 g mletih mandljev
˙1 žličko pecilnega praška
˙1 žličko soli
˙modelčki
˙(zelo priporočljiva sta) dva pekača, obložena s peki papirjem, da se piškoti res ne bodo prijemali
Če boste delali še obliv, tako kot Nigella, boste zanj potrebovali:
˙približno 300 g sladkorja v prahu
˙vodo
˙jedilne barve (Nigella priporoča tiste v tubi)
V manjši posodi zmešajte moko, pecilni prašek, mlete mandlje in sol. Jaz sem pri prvi masi pozabila dodati žličko soli, kar sem ugotovila šele, ko sem testo delala že drugič ((Potrebovala sem veliko piškotov, zato sem delala dvakrat.)). Tisti s soljo so mi bili bolj všeč, ker se mi zdi, da je sol dala še tisto nekaj, da se je ob ugrizu v piškot v ustih izločilo še nekaj več sline 🙂
V drugo, večjo posodo, pa ubijte jajci, dodajte sladkor in dobro zmešajte. Nato dodajte še maslo, ki ga boste najlažje stopili – narezanega na manjše koščke – na majhnem ognju, ter mandljev izvleček, če ga imate. Ko boste dobili lepo kremasto zmes, ji počasi dodajajte še “suho” mešanico iz manjše posode. Mešajte in gnetite toliko časa, da boste dobili lepo, mehko testo. Po potrebi dodajte še moko. Ko bo testo pravšnje – ne premehko ne pretrdo – ga prerežite na pol in postavite v hladilnik za pol ure. Nigella sicer priporoča, da vsak kos testa, preden ga postavite v hladilnik, zavijete v prozorno folijo. jaz tega nisem naredila, pa so mi vseeno uspeli okusni piškoti.
Po pol ure iz hladilnika vzemite eno polovico testa, položite ga na pomokano površino, ga še malo pomokajte in razvaljajte na debelino približno pol centimetra. Sedaj so na vrsti modelčki. Testo poskusite zmodelirati tako, da bo ostankov čim manj. Ostanek testa pa ponovno zgnetite v kepo, jo razvaljajte in oblikujte piškote. Lunice, zvezdice, ježke, polžke, lose, palme, snežake in ostale modele sproti polagajte na pekač, obložen s peki papirjem. Ko bo prvi pekač v pečici, napolnite drugega in tako naprej. Saj veste kaj mislim, a ne … 🙂
Piškote pecite v pečici, segreti na 180 °C. Nigella pravi, da je dovolj od 8 do 12 minut, jaz pa sem jih pekla vsaj 15 minut. Važno je, da po robu dobijo nekoliko bolj zlato-rumeno oz. rjavkasto barvo. Ko se bodo ohladili, bodo postali tudi malo bolj trdi.
Če se boste odločili, da bi jih na koncu tudi pobarvali, vam posredujem Nigellino navodilo, kako …
Glede obliva: kdo sem jaz, da bi se lahko vmešavala v vašo umetniško svobodo? Svetujem vam samo, da uporabite barvila v pastah, ki jih dobite v vsakem supermarketu. To je bolje, kot da bi uporabljali tekoča živilska barvila v steklenički: izbira barv je večja, pa še obliva vam ne bodo razredčile.
Za obliv preprosto razmešajte sladkor v prahu s toliko vode, da je zmes zelo gosto tekoča, nato pa dodajte kapljico ali dve barvila iz tube. Z oblivom premažite pečene in ohlajene piškote.
Tako. Ko so “modeli” pečeni in ohlajeni, si skuhajte veliko skodelico čaja/kakava/kave in se razvajajte. Nič hudega, če bo, medtem ko boste pekli, posijalo sonce 😉
Dober tek!
ker se mi meša od peke – najbrž odkrivam kuharske talente, pozdravljam vse možne domače sladke izdelke 🙂
jaz sem svoje maslene naredila ponovno par dni nazaj in dodajam še “moj” recept:
2 skodeli polnozrnate moke
pol skodele stopljenega masla
1 pecilni
ščepec soli
pol žlice rjavega sladkorja
mleko po občutku
vse suhe sestavine premešaš,
dodaš maslo in tako mučkaš z vilico v grudasto maso – vmes te že zadane božanski masleni vonj…
ki ji nato doliješ mleko po občutku, da nastane gosta kepa.
jaz jo kr z rokami “razvaljam” in delam mini kupčke z okroglim modelčkom.
aja, masa ni zgalejan na tanko, kot pri tvoji vrsti, ampak sigurno cm debeline.
peče se največ 10min! če se minuto preveč, postanejo trdi…morajo biti voljni 🙂
aja, jaz sem v tazadnjo verzijo dodala še kokosov moko in na vrh posadila mandelj ali lešnik 😀
Anna, hvala za tvoj recept. Verjamem, da je še več verzij receptov za take preproste piškote. Pri meni ponavadi zmanjka samo kakšne volje za peko.
khmm, na kir mejl pošljem svoj naslov, da mi bosta poslala vse viške te pekarske mrzlice?
pridni! bomo mi tud probali. sva se s palčkom zmenila, da bova miklavžu pomagala piškote pečt.
@Kandela:
Evo tle…niso lih piškoti, gre za torto iz banan, ki jo ni treba peči…zelo simpl:
i) sestavine:
– 250 g masla
– 250 g sladkorja v prahu
– 1300 g neolupljenih banan
– 300 g mletih orehov
– 300 g petit piškotov (=masleni piškoti)
– 300 mL sladke smetane za stepanje
– poljubna količina rozin
ii) postopek:
1. Zmešaš skupaj v homogeno maso maslo in cukr.
2. Olupiš in razrežeš banana na majhne kocke. Dodaš banane k masi in mešaš do homogene mase.
3. Maso daš v posodo in dodaš orehe …do homog.mase
4. Z valjarjem zdrobiš piškote, dodaš masi… do homog. mase
5. Maso daš na podstavek, velik krožnik, nosilec za torto (ne vem točno kako se temu reče :/) in oblikuješ kvader (višina kakih 5-10 cm al pa poljubno).
6. Stepeš smetano in namažeš le največjo ploskev z vso smetano.
7. Posipaš z rozinami.
Lahko se je takoj…po lastnih izkušnjah je torta najboljša, ko eno noč ‘preživi’ v hladilniku.
Spominčica, žal, smo dobrote pojedli, še več pa smo jih razdali po žlahti in sosedom 🙂
Pomoč Miklavžu pri peki piškotov mi je pa znana. Tudi jaz sem stari mami vsako leto pomagala peči piškote za Miklavža 🙂 Mogoče se te pomoči po dolgem času spet lotim letos. Bomo videli. Naj vama fajn uspejo!
Smoger, hvala za recept. Tole se bere kot cukrasta bomba 🙂 Me je pa pri njem nekaj zmotilo … NEolupljene banane? 😯 Upam, da je to pomota …
Ja, je pomota. :S
Ni ni pomota.
Masa 1300g NEolupljenih banan ni ista masi 1300g olupljenih banan. 😉