Letošnje praznike sva si vzela čas za razvajanje. Tudi s hrano. Tako sva si za božič privoščila potratno potico, pečenkasto kosilo in pred odhodom k polnočnici pa dimljenega lososa. Na Silvestrovo sva se popolnoma predala ribam. Za kosilo sva si spekla file lososa a la Gordon Ramsay, večerjala sva ribji biftek – lahki začinjeni namaz iz kuhanih postrvi. In, ker je ribji biftek nekaj bolj neobičajnega in verjamem, da bi ga mogoče tudi kdo od vas kdaj poskusil narediti, sem se odločila, da vam povem in pokažem, kako se pripravi to specialiteto. Najprej pa razkazujem hrustljavega lososa, ki je za nekaj dni zasmradil najino mini podnajemniško stanovanje …

kosilo - pečen file lososa in krompir v kosih s peteršiljem

Za ribji biftek, ki naj bi se ga dobro najedli štirje lačni gurmani, potrebujemo:

˙4 postrvi
˙nekaj zelenjave ((ta bo ribam delala družbo med kuhanjem)): korenje, lovorove liste, celi poper in zeleno ali peteršilj
začimbe:
˙sol
˙mleti poper
˙kumina
˙čebula
˙česen
˙sveži peteršilj
˙pol pekoči feferoni
˙kisle kumarice
˙majoneza
˙gorčica

sestavine za ribji biftek

Postrvi približno 15 minut kuhamo v slanem kropu, ki smo mu dodali še korenje, peteršilj oz. zeleno, celi poper in lovorove liste. Jaz sem dodala še žličko vegete. Vsi ti dodatki so odlično začinili ribe, ki jih je nato moj pomočnik Roman 🙂 vzel iz vode, jim potrpežljivo odstranil kožo in ločil meso od kosti. Ko je bilo zelo okusno ribje meso na svojem krožniku, sva počakala še nekaj časa, da se je malo ohladilo. Medtem ko je Roman iskal še zadnje koščice, da bi jih odstranil iz najinega biftka, sem jaz poskušala čim bolje sesekljati pol pekoče feferone, kisle kumarice in peteršilj. Čebulo in česen pa sva razkosala kar s sekljalnikom.

Ko je bilo meso ohlajeno, začimbe pa pripravljene, sem ribo stresla v večjo skledo in ker nimava velikega sekljalnika oz. multipraktika, sem zelo krhko ribje meso zdrobila in pregnetla kar z rokami. Dodala sem še malo soli, popra in kumine, dve veliki žlici majoneze in eno veliko žlico gorčice ter vse skupaj dobro pregnetla. Nato sem dodala še ostale začimbe: čebulo, česen, peteršilj, feferone in kumarice. Ko sem vse skupaj res dobro pregnetla, sva biftek za kakšno uro dala v hladilnik. Začimbe so v hladilniku imele čas, da so dodobra razvile svoj okus in ko sva ponovno poskusila biftek, sva ugotovila, da še nekaj manjka. Ker se nama je zdelo, da je okus nekam prazen, sva dodala še malo soli, popra, čilija (v prahu) in feferonov. In na koncu sva bila zelo zadovoljna z najinim prvim ribjim biftkom.

ribji biftek - priprava postrvi

začimbe za ribji biftek

Biftek sva jedla s prepečencem, ki sva ga prej premazala z margarino. Še bolje pa je, če ga boste namazali na popečen toast.

To je vse. Zadeva ni noben bavbav. Vse kar potrebujete, je nekaj dobre volje in čas ali pomočnika, saj celoten postopek traja kar okoli dve uri. Najbolj zamudno je seveda razkoščičenje rib. Če ste – tako kot jaz – malo bolj občutljivi na male koščice in nimate multipraktika, ki bi kakšno manjšo koščico lahko sesekljal, bo to trajalo še kakšno minuto dlje. A se splača 🙂

ribji biftek

Upam, da se ga boste kdaj lotili.

DOBER TEK!