Prvomajske praznike, ki so postregli s čudovitim vremenom, sva med drugim preživljala tudi z nabiranjem smrekovih vršičkov. Že lani sva se pogovarjala, da bi lahko bolj izkoristila navdušenje moje tašče in tasta, ki zadnja leta veliko časa in ljubezni namenjata zeliščem. Med drugim sta že vsaj dve leti zvarila odličen domači jägermeister, kar ni kar tako. Celo leto je namreč treba biti na preži za različnimi cvetovi, listi, koreninicami in še čem. Vse te zeli se kakšnega pol leta postopoma dodaja v alkoholno osnovo. Če se ne motim je v pravem (beri: domačem) jegru okoli 30 različnih rastlin.
Še vedno naju čaka nabiranje kopriv, ki sva jih v zadnjem času že pila v raznih zelenih kašastih sokovih. Ne vem, če jih bova sušila za čaj, najbrž bova kar izkoristila njihovo svežino in jih zmlela v blenderju. Za letošnji začetek najine zeliščarske sezone sva nabrala smrekove vršičke. Nabrala sva jih … ne vem točno koliko. Toliko že, da sem jih stlačila v dva litrska in en pollitrski kozarec. Po petih dneh na soncu se je sladkor že skoraj popolnoma stopil in ko sem mešanico malo premešala, je do mojega nosu že zavel vonj po sirupu, s katerim si lajšam kašelj.
In kako se pripravi mešanica za sirup iz smrekovih vršičkov?
Po smrekove vršičke greste nekam, kjer so smreke vsaj nekoliko odmaknjene od raznih cest. Logično, a ne 🙂 Naberete vršičkov, kolikor vam srce poželi. Doma izbrskate nekaj steklenih kozarcev in sladkor. Na dno kozarca naložite plast vršičkov, jo potlačite in posujete s sladkorjem. Sladkorja naj bo toliko, da rahlo prekrije vršičke. Če ga boste dali preveč, se vam ne bo dobro stopil in iz njega bodo nastale grudice, česar pa nočemo. Tako nalagamo plast za plastjo in vršičke sproti pridno tlačimo v kozarec. Prva in zadnja plast morajo biti vršički. Ko naložite kozarce, jih za približno 14 dni postavite na sonce. Vmes malo kontrolirajte kako se topi sladkor. Če boste opazili, da iz njega nastajajo grudice, malo pomešajte.
Nekje na internetu sem brala, da naj bi vršičke pustili na soncu tudi do 40 dni, ampak domači viri pravijo, da naj bo maksimum 3 tedne, ker se lahko zgodi, da se vam bo sirup drugače skisal. Mogoče je še najbolje, če po 14 dneh sirup poskusite, pa boste videli, ali je zdravilo v redu, ali je mogoče že malo kislo.
Ko se boste odločili, da je sonce opravilo svojo nalogo, sirup precedite. Potem pa vršičke lahko prelijete z žganjem in jih za 2 ali 3 tedne postavite nekam v senco in poleg smrekovega sirupa boste dobili še smrekovo žganje, ki ga lahko malo “začinite” ali mu daste “osebno” noto na primer z rezinami limone, žajbljem ali kakšno drugo rožico 😉
Za še bolj zdravi sirup pa priporočam, da sladkor nadomestiš z medom. 🙂
Tamiflu? Tale naš domači tamiflu iz smrekovih vršičkov, sladkorja in še alkohola, je precej bolj učinkovit, kot pa tamiflu iz smrekovih iglic, ki so ga delali v Kanadi in nam ga drago prodajali kot edino zdravilo za ptičjo gripo.