če ne ješ kravjega mlekaZadnje leto, po tem, ko sem zanosila in dobila službo pri PlanetBIO,veliko razmišljam o hrani. O tem, kaj vse ljudje vnesemo vase in predvsem o tem, kako poslušati lastno telo, ga slišati in mu ugoditi. S hrano, s počitkom, z gibanjem … Razmišljala sem že tudi o vegetarijanstvu in veganstvu in pred začetkom leta (2013) sem se celo odločila, da bom na jedilniku od mesa ohranila le ribe. Zanje so me še bolj navdušili recepti, zbrani v mali knjižici Kuhinja Slovenije, ki sva jo pred leti dobila. Zamislila sem si celo, kako si bova (po zgledu sodelavca in njegove žene) enkrat tedensko privoščila slastno ribjo večerjo, ko bo sine sladko zaspal.

Potem pa sta vse moje načrte na glavo obrnila dva majhna lišaja, ki sta se sinu po prvem cepljenju pojavila na licu in jima na začetku sploh nisem posvečala večje pozornosti. V začetku leta sta postajala vse večja, zato sem malega moža odpeljala k zdravnici. Rekla je, da gre za atopični dermatitis. Pri dojenčkih naj bi se ti ekcemi največkrat pojavili zaradi alergije na jajca, mleko in mlečne izdelke oz. na mlečne beljakovine. In kaj lahko naredim jaz, da bi se stanje izboljšalo? Ker sina še vedno dojim, je to pomenilo, da se moram živilom z vsebnostjo jajc, vseh oblik mleka in tudi ribam.

Potem sem šla v trgovino in začela brati sestavine na raznih živilih. Ugotavljati sem začela, da mi tja sploh ni več treba, saj se skoraj v vsakem izdelku, ki sem ga prijela v roke, nahaja tudi kaj mlečnega, npr.: mlečne beljakovine, laktozo, posneto mleko, mleko v prahu, sirotka v prahu ali jajca. Moj jedilnik se je v bistvu popolnoma spremenil, saj sem se morala poleg mleka, jogurtov, skute in sirov (njam) odpovedati tudi vsem sladkarijam, ki se jih dobi v vseh ne-bio/eko oz. “navadnih” trgovinah. Niti kruh ni mlečno nedolžen.

Kravje mleko sem na začetku sicer kompenzirala s sojinim, a ker dermatitis še vedno vztraja, se na splošno odrekam tudi soji in oreškom, ki prav tako veljajo za alergene. Zdaj je v igri riževo mleko. Zadnjič sem ga kupila v Sparu, pa je tako zelo sladkano, da si ga bom od zdaj naprej pripravljala kar sama.

Sestavine za riževo mleko ((avtor je Scott Jurek)):

˙skodelica kuhanega rjavega ali belega riža
˙4 skodelice vode
˙pol čajne žličke morske soli
˙žlica sončničnega olja (po želji)

Kakorkoli. Pravijo, da je vsaka stvar za nekaj dobra. Ugotovila sem, da se brez mleka počutim bolje, tako pravi tudi moja koža in izginjajoči jutranji zadah. Poleg tega sem prepričana, da sem s črtanjem mleka z jedilnika skupaj z dojenjem izgubila še nekaj dodatnih kilogramov. ((Z dojenjem in dvema mesecema brez mleka sem v pol leta izgubila že 10 kilogramov.)) Upam le, da se bo z mojo dieto kmalu sprijaznil tudi grdi dermatitis, ki se je našemu fantu z obraza razširil še po drugih delih telesa.