Po skoraj treh mesecih življenja nihče-ne-ve-točno-kje so kitajske oblasti izpustile na prostost Ai Weiweija. Izpustitvi naj bi botrovalo plačilo varščine in njegova obljuba, da bo plačal vse davke, ki naj bi jih utajil.

O njegovi sprva še ne dokončno potrjeni izpustitvi je Alison Klayman zapisala:

State paper, Xinhua, issued a brief statement on June 22 at 10:15 pm Beijing time that Ai Weiwei was released on bail following an alleged confession and promise to pay all fines and back-taxes. Since his detention 80 days ago, Chinese authorities have been building a case against Ai Weiwei and his studio, FAKE, for alleged destruction of financial documents and tax evasion.

We have not been able to independently confirm his release or his location since his reported release. His mother, Gao Ying, has not commented on his confession, but says the family “won’t sleep tonight.”

Slabo uro po tem zapisu je na twitterju objavila zapis, da je govorila z Ai Weiweijem. Povedal ji je, da je pri mami in je vesel, da je zunaj.

foto: Ng Han Guan/Associated Press (vir: New York Times)

Verjetno nas vse, ki smo na kakršen koli način spremljali njegovo zgodbo in se strašansko veselimo, da je po 80 dneh spet lahko pri svoji družini, zanima predvsem, kaj bo povedal o dneh, ko je bil pogrešan. Verjamem, da ne sme kaj preveč govoriti o tem, kako se je imel in kaj vse je doživel tam nekje, kjer so ga imeli zaprtega. Vseeno pa je Ai Weiwei človek, ki ni znal biti ravno tiho. In situacija, v kateri se je znašel sedaj, ni prav nič zavidljiva. Tania Branigan iz Guardiana je zapisala, da ji je povedal, da je doma. “Zelo sem vesel. Dobro sem.” Ker je bil spuščen na podlagi plačane varščine, ne more dajati nadaljnjih komentarjev v zvezi z zaprtjem. “Prosim, razumite,” je še dodal. Razumemo, dragi Weiwei, razumemo. Čeprav priznam, da je težko.

V začetku junija sem brala novico o tem, kaj so policisti naročili mlademu umetniku Wang Junu, ki so ga 10 ur zasliševali skupaj s preostalimi organizatorji neke pekinške razstave, ki je poleg umetniških del vsebovala še prazno steno, na kateri je bil obešen kos kamna z vklesanim imenom Ai Weiweija. Svetovali so mu, naj se preseli vsaj na drugi konec mesta, naj na internetu ne uporablja svojega imena in naj se pogovarja predvsem sam s sabo.

Pustimo času čas, zaželimo Ai Weiweiju SREČNOSREČNOSREČNO! Bo že povedal, kar bo smel in želel. V tem času pa si lahko privoščimo angleški prevod dvestotih zapisov z njegovega leta 2009 izbrisanega bloga ..

kandela in ai weiwei's blog

SREČNO WEIWEI!