Bolšoj teater pomeni Veliko gledališče in sodeč po podatkih, ki sem jih dobila od Festivala Ljubljana, ki za zaključek letošnjega festivalskega dogajanja ponuja štiri operne predstave Jevgenija Onjegina v izvedbi Bolšoj teatra, z imenom prav nič ne pretiravajo.

Mogoče bi se res dalo cene vstopnic še malo spustiti, ampak ko boste prebrali spodnje številke in druge podatke o tem, kaj vse je potrebno za to, da se izpelje ena predstava take kulturne ustanove, se mogoče ne boste več čudili ceni.

Za Festival Ljubljana bo gostovanje moskovskega Bolšoj teatra eno izmed najobsežnejših gostovanj. 230 ljudem, ki bodo v Ljubljano prišli z Bolšoj teatrom, bo pomagalo še 50 drugih ljudi, ki so jih organizatorji najeli izključno za pomoč Rusom. Med njimi bo tudi nekaj študentov rusistike, ki bodo v vlogi prevajalcev. S svojim znanjem naj bi pomagali predvsem tistim, ki bodo postavljali oder in sceno v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma, kjer se bodo odvile vse štiri predstave Jevgenija Onjegina med 24. in 27. avgustom. Poleg mojih kolegov s faksa, bodo pri organizaciji pomagali tudi slovenski frizerji, vizažisti, vozniki in obsežna tehnična ekipa. V sami operni predstavi pa bosta sodelovala tudi dva otroka iz Slovenije.


(foto: Festival Ljubljana)

Človek si le težko predstavlja kako obsežna je sama scena za opero. Ko smo bili s šolo na Dunaju, kjer smo si v dunajski operi ogledali tudi Mozartovo opero Čarobna piščal, smo imeli organiziran ogled odra. To je ena ogromna zadeva, ki ima polno nekih funkcij premikanja, odmikanja, spuščanja zastorov in še polno drugih stvari, ki se jih niti ne spomnim več. Spomnim pa se, da sem bila prav očarana nad vsem, kar sem tam videla in slišala.

Bolšoj teater ima za najnovejšo izvedbo opere, ki jo je napisal Peter Iljič Čajkovski, kar dve identični sceni. Ena je ves čas v Moskvi, druga pa potuje po svetu. Potujoča scena bo v naš Koper priplula iz Tokia. V Ljubljano pa jo bo moralo pripeljati kar 10 tovornjakov. Ti bodo verjetno pripeljali tudi bogate kostume za vse nastopajoče.


(foto: Festival Ljubljana)

Jevgenij Onjegin Čajkovskega bo moja druga opera. Te se veselim še toliko bolj, ker bo izvedena v ruščini, ki jo obožujem. Mogoče pa bo v meni spet zbudila tudi nekaj tiste želje po Rusiji, ki je, odkar sem mentorju oddala diplomo, zaradi množice drugih stvari in skrbi kar izpuhtela. In želim si jo nazaj …

O vsebini opere Petra Iljiča Čajkovskega: Jevgenij Onjegin, pa sem pisala že maja.

Še to … Če slučajno nimate vstopnice, ker je za vas predraga, spremljajte spletne strani ali e-novice Festivala Ljubljana, ki je letos že nekajkrat na zadnji dan imel posebno ponudbo za zadnje vstopnice. Mogoče boste imeli srečo in si boste za polovično ceno le lahko privoščili to kulturno poslastico.