Cerkve so me ze od nekdaj fascinirale. Predvsem stare “velikanke”, ki v notranjosti skrivajo neprecenljive umetnine.

cerkev kristusa resitelja

Med take lepotice spada tudi cerkev Kristusa Odresenika oz. Храм Христа Спасителя, ki smo jo obiskale na cudovit soncen dan, kar pa je zadnji teden v Moskvi kar vsak dan. Res je lepo, ko se clovek zbudi in vidi, da ga spet caka cudovit dan. Edina slabost takratnega obiska je bila, da nismo imele nikogar, ki bi nam lahko kaj vec povedal o tej lepotici. Zato nam ni preostalo nic drugega, kot da smo vzele nase Lonely Planete in Eyewitnesse in si same prebrale o njej. Na koncu smo si pod cerkvijo ogledale tudi manjsi muzej, ki je posvecen njeni zgodovini.

Cerkev Храм Христа Спасителя so v zahvalo, da se je Moskva obranila Napoleonove vojske leta 1812, zaceli graditi leta 1839 po nacrtih Konstantina Tona. 44 let kasneje, leta 1883 je bila cerkev dokoncana. Takrat je s svojimi 103 metri veljala za najvisjo stavbo v Moskvi. Cerkev ima 9.000 m2 in lahko sprejme vec kot 10.000 ljudi.

cerkev kristusa resitelja

Leta 1931 si je Stalin zamislil, da bo na mestu, kjer stoji Храм Христа Спасителя, zgradil mogocen spomenik. Na vrhu naj bi stal 100 m velik kip Stalina. Ta spomenik naj bi pomenil vrhunec Stalinove prenove Moskve, ki se je v veliki meri tudi uresnicila. Takrat so namrec zgradili metro, ki se danes razsirja svoje proge, in se nekaj drugih vecjih mogocnih stavb, kot je na primer MGU (Moskovska drzavna univerziteta).

Kljub prizadevanjem pa se mu zelja po ogromnem spomeniku ni izpolnila (razloga za to ne vem, priznam). Se je pa v 90. letih 20. stoletja zupan Moskve, Jurij Luzkov, odlocil, da bo cerkev Храм Христа Спасителя obnovil. Tako da jo lahko danes obcudujemo v vsem njenem (obnovljenem) sijaju.

poslikava

V cerkvi je prepovedano fotografiranje, ampak jaz sem kljub temu “ukradla” nekaj fotografij s telefonom. Ampak se mi niso ravno posrecile :D Aja, pa se to, vstopnine ni. In, preden vstopis skozi vrata-detektor (ali kakorkoli se ze tem vratom pravilno rece), ti varnostniki pregledajo nahrbtnik.

notranjost cerkve