Salvador Dalí je verjetno eden najbolj priljubljenih slikarjev. Njegova dela se da videti predvsem v Španiji, ampak, ker tam (še) nisem bila, sem bila prav vesela, da smo se ustavili na Bledu, kjer so na Pristavi na ogled grafike tega španskega genialca.

Takoj na vhodu nas je pričakal pogled na znani fotelj – ustnice igralke Mae West in polno knjig založbe Taschen, ki so posvečene raznim umetnikom in umetniškim slogom. Prijazna gospodična nam je prodala karte in nam na hitro obrazložila, kaj nas čaka na ogledu.


te ustnice verjetno poznamo vsi

Na začetku res odlične razstave, ki si vsekakor zasluži tistih 6,5€, kolikor stane vstopnina, smo si ogledali grafike, ki govorijo o zgodbah iz Biblije. Najprej Stara zaveza, v drugi sobi pa še Nova zaveza. Kar mi je bilo na razstavi še posebej všeč je to, da (skoraj) ne potrebujete vodiča, saj so vse grafike iz dveh najobsežnejših opusov Salvadorja Dalíja: Biblie Sacre in Božanske komedije, odlično podpisane in opisane. K vsaki grafiki za Božansko komedijo so dodali tudi dele iz Dantejeve umetnine, ki naj bi jih ponazarjale Dalíjeve podobe.

Presenetilo me je tudi dejstvo, da je bilo na razstavi zelo veliko ljudi – večinoma turisti. Vsi pa smo z veseljem izkoristili dejstvo, da fotografiranje ni bilo prepovedano :) Nek gospod iz Nemčije je poslikal skoraj vse grafike. Nad Dal