Pred kratkim je Zavod Zlata leta izdal drugo številko Vaj za krepitev spomina. Ker trenutno kar nekaj ljudi okoli mene praznuje, sem se odločila, da jim bom podarila kakšno od teh knjižic. Potem me je prešinilo, da bi lahko sama sešila tematske darilne vrečke, v katerih bi takšno darilo prišlo še bolj do izraza. Med ostanki nekega blaga sem našla dovolj kosov za uresničevanje svoje ideje. Še isti večer, ko sem dobila idejo, sem kose blaga razporedila po mizi in nanje narisala cik-cak črte z barvami za tekstil, ki so mi ostale še od šivanja pogrinjkov za taščo. Roza za punce in modre za fante. :)

Da bi bile vrečke še bolj “tematske” sem se odločila, da bom zgornji rob in ročaje zašila s cik-cak šivom. Za fante sem uporabila moder sukanec, za punce pa vijoličnega.

sešij darilno vrečko iz blaga

Kaj potrebujete za tekstilne darilne vrečke za knjižice velikosti B5 (16×23 cm) s 70 stranmi?

 • trak blaga, v velikosti 38×30 cm, ki ga sešijemo na dnu in pri strani ali
 • dva konca blaga, velikosti 20x30cm.

Za ročaja pa:

 • dva trakova 2×29 cm, ki ju obrobimo z entlarico oz. overlockom ((take ročaje sem naredila jaz, da so bili tanjši in jih je bilo lažje prišiti na vrečko)) (lahko tudi s cik-cak šivom, če imamo samo “navadni” šivalni stroj) ali
 • dva trakova 6×29 cm. Takšna ročaja bosta široka 1,5 cm in bolj močna, a jih boste zaradi debeline nekoliko težje prišili z enakomernim cik-cak šivom. Več o tem izzivu si preberite niže, v navodilih za šivanje. Točka 4.

Postopek šivanja (navodila v sliki):

S klikom na sliko se vam bodo odprle večje slike. Malo niže boste našli podrobnejša navodila za šivanje v besedi.

Postopek šivanja (podrobnejša navodila v besedi):

 1. Blago operite in zlikajte. Z barvami za tekstil narišite želen vzorec (seveda, če želite) in počakajte, da se barva dobro posuši. (slika 1)
 2. Na papir narišite kroj za vrečko in ročaje. Če boste šivali več vrečk, boste papirnat kroj brez težav prerisovali na blago. (slika 2)
 3. Izrežite blago za vrečko in ročaje.
 4. Obrobite ročaje in jim dodajte okrasni cik-cak šiv po sredini. (slika 3) Če nimate overlocka oz. entlarice, si lahko pomagate s cik-cak šivom. Blago nastavite tako, da bo rob blaga potekal po sredini šiva, kar pomeni, da bo šivanka naredila en vbod v blago in drugega v prazno. Na ta način boste zarobili blago in poskrbeli, da se ne bo paralo.
  • Ročaje lahko sešijete tudi tako, da blago prepognete na 4 enake dele (v tem primeru morate za en ročaj imeti blago v velikosti 6×29 cm). Pri prepogibanju si pomagajte z likalnikom. Levi in desni rob prepognite in zalikajte proti sredini, na koncu pa ročaj prepognite in zalikajte še po sredini. Ročaj sešijte na tistem delu, kjer se stikata zapognjena konca.
 5. Obrnite vrečko tako, da bo proti vam gledala njena notranja stran. Vrhnji konec vrečke dvakrat prepognite proti notranjosti. Pomagajte si z likalnikom. Z dvakratnim prepogibanjem boste dobili lep rob, izognili pa se boste tudi robljenju, da se blago ne bi paralo. (slika 4)
 6. Odmerite 3 ali 4 cm od robov vrečke. To je del, kamor vstavite konca ročajev. Ročaj vstavite med dvojni rob na vrhu vrečke in ga prepognite tako, da bo gledal ven iz vrečke. Enak postopek ponovite še na drugem koncu. Vsak konec ročaja pritrdite z buciko. (slika 4)
 7. Prišijte ročaja in hkrati zarobite zgornji rob vrečke. (sliki 5 in 6)
 8. Prepognite vrečko na polovici oz. položite oba konca vrečke enega na drugega. Pritrdite z bucikami, da se vam med šivanjem blago ne bo izmuznilo in robovi ne bodo skladni. (slika 7)
 9. Sešijte robove vrečke. Če imate entlarico bo to šlo 1, 2, 3. :) (slika 8)
 10. Skrijte ostanek šiva/sukanca tako, da ga nadenete v šivanko in ga z njeno pomočjo (nekaj centimetrov) spravite v prostor me dvema šivoma ali pa v notranjost zgornjega roba vrečke. Odrežite sukanec čisto pri blagu, blago pa malo raztegnite, da se sukanec lepo skrije. (sliki 10 in 11)
 11. Vrečko za konec lahko po zunanjem robu dobro zalikate in pripravljena bo za obdarovanje.

sešij darilno vrečko iz blaga

Upam, da so navodila jasna. V nasprotnem primeru vam bom v komentarjih z veseljem odgovorila na kakršna koli vprašanja. :)

 Uživajte v ustvarjanju!