Spadam med ljudi, ki nis(m)o ravno ljubitelji prtov in prtičkov. Zdijo se mi samo še en dodaten predmet za nabiranje prahu oz. nepotreben kos blaga, ki je večkrat v napoto, kot pa v korist. Zato se jim izogibam. Na nekaj koncih imam sicer razstavljene manjše prtičke, ki nam jih je z veseljem in ljubeznijo nakvačkala in podarila tašča. Seveda, ona ima nadvse rada prtičke in sumim, da zanjo dom ni dom, dokler nimaš povsod, kjer je le malo prostora, kakšnega prtička. Tako kot na primer kuhinja ni prava kuhinja, dokler nima zaves. Kakor koli.

Če nimaš prta na mizi, je vseeno dobro, da imaš nekaj, na kar lahko postaviš krožnik z vročo juho. V ta namen se v enem od naših kuhinjskih predalov skrivajo pogrinjki. Nekaj smo jih kupili kar v Ikei, nekaj smo jih dobili od moje sestre. Po tem, ko sem sešila družinski komplet pogrinjkov za darilo tašči, sem jih nekaj sešila še za nas.

pogrinjek iz blaga z dvema različnima stranema

Moja tašča je kuharica in večkrat se zgodi, da na kosilo povabi svoje otroke z družinami. Zato smo se odločili, da ji za rojstnodnevno darilo sešijemo pogrinjke za vse člane ožje družine. Na platno, ki sem ga uporabila za eno stran, je vsak odtisnil svojo dlan. Punce z roza barvo, fantje z modro. Ob vsaki dlani sem napisala še ime lastnika. Za drugo stran pogrinjka sem izbrala malo bolj svečano blago, da bi bili pogrinjki uporabni tudi za ne-družinska kosila. Ker mi je ostalo kar nekaj tega “svečanega” blaga, sem ga nekaj dokupila in sešila še pogrinjke za nas.

pogrinjki iz blaga

Kaj potrebujemo za pogrinjke iz blaga?

 • Poleg blaga potrebujemo še druge stvari, potrebne za šivanje: sukanec prave barve, likalnik, šivalni stroj. :) Če nimate šivalnega stroja, lahko pogrinjke sešijete tudi na roke. Trajalo bo sicer malo dlje, a gre.
 • Če hočemo imeti dvostranske pogrinjke iz enega blaga, potem za 6 pogrinjkov, velikosti 43×30 cm, potrebujemo približno 65 cm blaga. To pomeni 65 cm dolgo blago, širine 140-150* cm.
 • Če želimo imeti dvostranske pogrinjke iz dveh različnih blag, potem za 6 pogrinjkov, velikosti 43×30 cm, potrebujemo 35 cm dolžine enega blaga in 35 cm dolžine drugega blaga.

* Pola blaga je običajno široka med 140 in 150 cm in prepognjena po sredini. Zato pri izrezovanju kroja dobimo po dva identična kosa. Nekatere pole blaga so lahko raztegnjene in navite na tulec, zato so široke od 280 do 300 cm. V primeru, da niste povsem prepričani, koliko blaga potrebujete za želen izdelek, za nasvet mirno povprašajte prodajalce. Prepričana sem, da vam bodo dobro odmerili centimetre. Vedeti morate le približne mere izdelka, ki ga želite narediti.

Načrt za izris kroja za pogrinjke najdete na spodnji fotografiji. Centimetrov je več, ker potrebujete še 1 dodaten cm blaga na vsaki strani šiva.

načrt izreza blaga za 6 pogrinjkov 43x30 cm

pogrinjki, pripravljeni za šivanje

Potek šivanja:

 1. Blago pred vsakim šivanjem najprej operite, da se skrči, kolikor se ima namen. S pranjem boste z njega sprali tudi umazanijo.
 2. Preden boste začeli risati kroj, ga prepognite na polovico tako, da bo njegova “prava” stran obrnjena navznoter.
 3. Blago dobro zlikajte.
 4. Blago položite na ravno površino. Če nimate dovolj velike mize, bodo vedno dobra tudi čista tla. :)
 5. Na blago položite kroj in ga obrišite. Pri risanju upoštevajte, da boste potrebovali še nekaj dodatnih centimetrov. Črte kroja namreč označujejo linijo, kjer boste naredili šiv.
 6. Preden boste zarezali, še enkrat preglejte zarisane črte in razmislite, če je vse v redu. Ko boste enkrat zarezali, ne bo več poti nazaj.
 7. Obe plasti pogrinjka položite eno na drugo. Tista stran blaga, ki bo na ogled, naj bo obrnjena navznoter.
 8. Z bucikami pritrdite obe plasti. Bucike zapičite v blago pravokotno na linijo, kjer bo potekal šiv. S tem boste poskrbeli, da vam blaga med šivanjem ne bo vleklo sem in tja.
 9. Zašijte obe plasti skupaj okoli in okoli. Nekje pustite približno 5-10 cm veliko odprtino.
 10. Odrežite trikotnike na vogalih. To vam bo omogočilo lažjo poravnavo vogalov.
 11. Pogrinjke obrnite na pravo stran skozi 5-10 cm veliko luknjo, ki je niste zašili.
 12. Pogrinjke dobro prelikajte na šivih.
 13. Za konec jih lahko (približno 5 mm stran od roba) tudi obšijete. Tako boste zaprli luknjo, ki ste jo pustili za obračanje, istočasno pa boste še dodatno pritrdili robove pogrinjka.

pogrinjek iz blaga z dvema različnima stranema

Šivanje pogrinjkov je lahko odlična priložnost za prva srečanja s šivanjem. Nezahtevni kroj, ravne linije itd.

Uživajte v ustvarjanju!