Si kdaj vzamete čas za sproščanje? Leže, v samoti in tišini. Jaz sem si takšno opravilo do sedaj dajala le na seznam stvari, ki bi jih bilo dobro početi. Do danes mi ga še ni uspelo udejanjiti, a zdaj, ko sem si sešila svojo malo vrečko oz. blazinico za sproščanje, bo vse drugače. Recimo. :)

Kaj sploh je vrečka oz. blazinica za sproščanje? To je mala vrečka, velikosti približno 20×10 cm, napolnjena z zrni. Nekateri te vrečke polnijo z ajdo ((pa ne tisto praženo, ampak zeleno, še neobdelano)), jaz pa sem jo napolnila kar z zrni pšenice.

Moja učiteljica joge, Tjaša Copot, je pred kratkim na vadbe začela prinašati takšne vrečke. Med končnim sproščanjem je tiho hodila okoli nas in nam jih polagala na oči. Občutek je zelo zanimiv. V istem trenutku začutiš na očeh prijeten hlad in težo semen in občutek imaš, da se je iz tvojih oči iztisnila še zadnja napetost.

Glede na to, da je pred nami najdaljša noč v letu, ljudje pa imajo tisti večer – tudi v miniaturnih mestih, kakršno je Mozirje – neko meni nepojmljivo željo po poustvarjanju vojnih razmer, bo mogoče komu prišla prav ravno takšna vrečka. Da z njeno pomočjo nekoliko sprosti napete živce od stalnega petardiranja in raketiranja ter v novo leto vstopi vsaj za zrnce bolj mirno. Jaz jo bom prav gotovo preizkusila. Upam, da bo delovala.

večerno sproščanje na lesenih kuhinjskih tleh

Kako sešijemo eno tako vrečkico? Preprosto. Na roke ali s pomočjo šivalnega stroja. ;)

Pred navodili za ustvarjanje me zanima samo še nekaj. Ali obstaja za to stvar kakšen uraden oz. ustaljen izraz? Če ima kdo odgovor, se mu zanj že vnaprej zahvaljujem.

Za vrečko oz. blazinico za sproščanje, velikosti približno 20×10 cm, potrebujemo:

 • trak blaga, 42 cm dolg in 12 cm širok ali 2 kosa blaga, velikosti 22×12 cm,
 • 150-160 g neobdelanih zrn ajde, pšenice ali česa drugega ((najbrž bi bil uporaben tudi oves, pira itd.)) in
 • ostale šiviljske pripomočke: sukanec, škarje, šivanko, likalnik, šivalni stroj.

Potek šivanja:

 1. Trak blaga prepognite tako, da je lice oz. “prava” stran ((tj. tista stran blaga, ki bo na koncu videti navzven)) blaga obrnjena navznoter. Na polovici ga dobro zalikajte. Če imate dva kosa, ju postavite enega na drugega. Lice na lice, seveda.
 2. Z bucikami (pravokotno na šiv) fiksirajte blago. Če boste vrečko šivali na roke, to ni tako zelo potrebno.
 3. Obšijete trak 1 cm stran od roba in na eni stranici (jaz sem si izbrala krajšo stranico) pustite približno 2 cm veliko odprtino.
 4. Na vogalih odrežite trikotnike blaga, da boste vrečko na vogalih lažje prepognili.
 5. Skozi odprtino obrnite vrečko na pravo stran.
 6. Lahko jo polikate. Če vrečke ne boste obrobili na zunanji strani, tako kot sem to naredila jaz, je ni treba likati. V nasprotnem primeru jo morate obvezno polikati. Pri tem pazite, da boste rob naredili čim bolj na šivu.
 7. Naredite šiv na zunanji strani. Približno 5 mm stran od roba. Najprej samo na treh stranicah. Izpustite tisto stranico z luknjo.
 8. S pomočjo lijaka napolnite vrečko z zrni.
 9. Na koncu zaprite luknjo tako, da s pomočjo šivalnega stroja obšijete še zadnjo stranico ali pa jo enostavno zašijte na roke, s šivanko.

Vse skupaj vam bo vzelo kakšno uro. No, če boste šivali na roke, mogoče tudi kaj več. Nič ne de, tudi za ugodje je treba “žrtvovati” nekaj svojega časa.

Uživajte v ustvarjanju! ;)

P.S.: Opravičujem se za slabo kakovost fotografij. Večerna svetloba v naši kuhinji/moji šivalnici ni prav nič naklonjena fotografiranju. Morala se bom bolj potruditi.