Današnji razviti svet nas je pošteno zasužnjil. Smo sužnji avtomobilov, sužnji hiš in stanovanj oz. bank, sužnji takšnih in drugačnih položnic. Če grem še malo dlje, mogoče že bolj na področje filozofiranja, smo v resnici tudi sužnji materialnih dobrin, za katere nam ves čas prigovarjajo, da je življenje z njimi boljše. Sicer je pa vse tako poceni. Zakaj ne bi imel tvoj otrok plastične kosilnice, če stane samo 5 €, njemu pa so tako zelo všeč kosilnice … Ni važno, če bo aktualna samo kakšen dan po nakupu ali to, kaj vse s seboj prinese izdelava takšnih reči. Takšna je pač realnost.

Ampak trenutno me bolj kot to, kje za vraga vzeti za položnice, kredite in druge materialne stvari ali hrano, zanima nekaj drugega.

Kako nizko/daleč želim iti? Kako težko vprego zmorem ali bolje hočem vleči?

Zanima me, ali sem se pripravljena zaradi položnic, kreditov, poceni plastike in majčk še bolj zasužnjiti? Sem pripravljena za svoje delo prejemati mizerno plačilo? Samo zato, da bom imela malo boljšo vest in občutek, da sem nekaj naredila, v resnici pa ne bom imela prav nič več, kot če bi delo zavrnila. Kje so moje meje? Koliko cenim svoje znanje in delo? In do kam so nas pripravljeni izkoristiti tisti, ki želijo, da zanje opravimo delo?

S težkim srcem in nemirno vestjo sem rekla: “Ne.”

pesek v očiProsili so me, naj razmislim, za kakšno ceno bi izvedla jezikovni tečaj in naj pripravim ponudbo. Oceniti svoje znanje in delo je za mene ena najtežjih stvari, ki jo moram početi kot samostojna podjetnica. Še toliko težje mi je, ker je moje delo vezano na znanje jezikov in pripravo vsebin za splet. Učinek mojega dela je težko izmeriti in redko kdo ve, da za izvedbo ene ure tečaja ruščine ali slovenščine ali za to, da spišem besedilo, ki bo ustrezalo spletni strani določenega podjetja (njihovi Facebook strani ali pa njihovim e-novicam) in bo vsebovalo tudi cukrčke za boljšo spletno optimizacijo (SEO), porabim nekaj ur priprav ali raziskovanja in spoznavanja dejavnosti naročnika. Tega nihče ne vidi. Na koncu vsi vidijo samo besedilo. Pisanje besedil je pa tako ali tako nekaj, kar vsi znamo. Je res? Ne, ni.

Tako sem razmislila, pripravila ponudbo in jo odposlala. To je bila izhodiščna točka za pogajanja. Po prejeti ponudbi me je naročnik obvestil, da mi več kot 50 odstotkov cene, ki sem jo ponudila za izvedbo ene ure, ne more dati. Za potne stroške pa tudi redko komu plača. Vzela sem si še en dan za razmislek in bolj ko sem razmišljala, bolj sem bila prepričana, da ponujenega plačila enostavno ne morem sprejeti. Če ga sprejmem, bom plačana 1 ali 2 € na uro. Poleg ure s tečajniki sem, seveda, predvidela tudi približno število ur, ki jih bom porabila za priprave. Tudi to je delo. Če odštejem še strošek bencina, bi delala dobesedno za drobiž.

S težkim srcem, cmokom v grlu, iskanjem pravih besed in intonacije, sem pritisnila slušalko na telefonu in povedala tako kot je. Da se mi za manj, kot sem ponudila, enostavno ne splača delati. Naročnik se mi je lepo zahvalil za razmislek in iskrenost, ampak, žal, tudi oni ne morejo dati več od ponujenega.

Svoje znanje in delo moramo znati ceniti

Ko sem prekinila zvezo, so me prevevali čudni občutki. Po eni strani sem se počutila izbirčno in krivo pred sabo in svojo družino, a nekje globoko v sebi sem vedela, da sem naredila prav. Izognila sem se stresu, ki bi mi ga povzročal občutek nezadovoljstva, saj sem prepričana, da bi se prej ali slej pojavil, če bi delo sprejela.

Vendar dejstvo, da sem si postavila ceno in tako rekla ne, ne pomeni, da stvari ne morem početi. Pogledati in prijeti jih moram le z druge strani. Sicer to spet pomeni veliko (prostovoljnega) dela, ampak svoboda še nikoli ni bila poceni, ali kako že pravijo. Poleg tega sem do zdaj že z več strani dobila potrditve, da je moje delo dobro, zato je skrajni čas, da se začnem ceniti tudi sama. Ne precenjevati, ampak ceniti.

Oh, ja … Še veliko se bom morala in se želim naučiti, tudi to, da včasih na dolgi rok manj boli, če rečem “ne”, kot “ja”.