Danes imamo vsi toliko stvari, da me vedno znova stisne, ko me srečajo datumi, ki označujejo razne rojstne dneve in druge priložnosti, ki se jih spodobi proslaviti z darili. Za izpolnjevanje večjih želja na žalost ne igram lota ;), malenkosti pa so tako dostopne, da si jih ljudje pač privoščimo sproti. Velikokrat v navalu navdušenja. Ko se navdušenje poleže, ugotovimo, da bi bilo vseeno, če si določenih želja ne bi izpolnili, saj nam v resnici kupljene stvari sploh niso tako pomembne.

Našteti razlogi so krivi, da se zadnje čase vse bolj trudim darilom dati nekaj več. Sebe. Svojo domišljijo. Svoje znanje. Tudi sama sem vesela podobnih daril. Veliko več mi pomeni na primer kozarec domače marmelade, ki jo je obdarovalec naredil sam, kot pa nekaj, kar se lahko kupi. Konec koncev se mi zdi darilo že to, da si ljudje vzamejo čas za druženje z mano, nami. Dnevi tečejo (pre)hitro in utrujenost nas velikokrat prikuje pred televizijo ali kar v posteljo, zato si premalokrat vzamemo čas, da bi se družili.

Da me ne bo zaneslo predaleč … :)

Povabljeni smo bili na rojstnodnevni piknik 4-letnice in treba je bilo izbrati darilo. Klicali smo dekličino mamico, da bi izvedeli, če si punca česa še prav posebej želi. “Joj, a veš, da mi ne pade nič pametnega na pamet,” je rekla mami. “Pa tudi njej ne. Ko sem jo vprašala, če si kaj želi za rojstni dan, je rekla, da ne ve. O, mogoče pa ji lahko prinesete sestavine za kakšne piškote. Že dalj časa se namreč pogovarjava, da jih bova enkrat spekli skupaj.”

Super. Sestavine za piškote skupaj z receptom so se nama zdele simpatično darilo. Da bi ga še malo popestrili, sem ji sešila še predpasnik.

Kaj potrebujete za predpasnik za 4-letno suhico? ;)

  • blago (npr. platno) velikosti 43×50 cm
  • 1,5 m približno 2 cm širokega traka, ki ga lahko kupimo

Postopek šivanja v sliki:

Postopek šivanja v besedi:

  1. Blago najprej obšijemo, da se ne bo paralo. Če nimate overlocka, uporabite cik-cak šiv.
  2. Zarobimo zgornji in spodnji del predpasnika. Najprej 0,5 cm, nato še 1 cm. Pri robljenju si pomagamo z likalnikom. Najprej lepo zalikamo rob, ki smo ga naredili z “obšivanjem”, nato blago še enkrat prepognemo 1 cm od roba. Zalikan rob pritrdimo z bucikami.
  3. Zašijemo rob. Ker gre za otroški predpasnik lahko namesto navadnega šiva uporabimo npr. cik-cak šiv.
  4. Nato naredimo rob na stranskem delu. Namesto cik-cak šiva uporabimo kar navadni šiv.
  5. Nato sledi izdelovanje “tunelčka”, skozi katerega bomo napeljali trak. Robove dobro zalikamo. Najprej zavihamo obšiti del (0,5 cm), nato pa prepognemo še 2 cm v notranjost. Da bo rob na obeh straneh simetričen, predpasnik prepognemo na polovici in obe strani uskladimo PRED šivanjem.
  6. Rob “tunela” pošijemo tako, da bomo dobili približno 2 cm široko luknjo. Širino luknje prilagodite širini traku – naj ne bo veliko širši od traku, da vam trak ne bo kar tako uhajal.
  7. S pomočjo sponke skozi luknje napeljemo približno 1,5 m dolg trak, ki ga bomo kasneje lahko prilagajali velikosti otroka.
  8. Za popestritev predpasnika, nekje v višini pasu lahko našijete manjši žep. Kot dodatek lahko na predpasnik izvezete tudi kakšen napis ali kaj drugega. Uporabite domišljijo. ;)

Uživajte v ustvarjanju!