“Katarina, a mi lahko, prosim, zašiješ obleko. Nekje je luknja,” me je ogovorila deklica. Bilo ji je malo nerodno. “Seveda. Bom pogledala, kaj lahko naredim.”

Med igranjem in plezanjem čez ograjo se je dekličina priljubljena obleka zataknila za ograjo in nastala je veliiiika luknja. Dekličina mama je sicer razmišljala o žepkih, meni pa se je na koncu utrnila ideja, da bi namesto žepa raje našila še enega metuljčka.

Kako sem skrila luknjo?

Potrebščine:

  • tanek papir za prerisovanje
  • centilin ali flizelin (za lepljenje luknje)
  • belo bombažno blago, sukanec, igla in škarje

Postopek:

  1. S pomočjo tankega papirja sem prerisala metulja, da sem dobila njegov kroj.
  2. Kroj sem položila na zadnjo stran belega bombaža, prerisala metulja in ga izrezala iz blaga.
  3. Iz centilina sem izrezala večjo fliko, da je lepo prekrila luknjo. Obleko sem obrnila narobe. Ker se je blago na obleki zvijalo, sem ga pred leplenjem najprej razlikala. Nato sem centilin položila čez luknjo in ga s pomočjo likalnika dobro zalepila na notranjo stran obleke.
  4. Obleko sem spet obrnila na pravo stran. Na njo sem položila metulja tako, da je zakril bris luknje. Da se mi metulj med šivanjem ne bi premaknil, sem ga najprej z bucikami potem pa s sukancem pritrdila na treh koncih.
  5. Na koncu sem metulja obšila na roke. To je v primerih, ko imate opravka s takim tankim, poletnim materialom, še najboljša rešitev. Šivanje s šivalnim strojem vam lahko povzroči le veliko težav in slabe volje, česar pa nočemo, kajne. :)

In deklica spet lahko leta naokoli v svoji metuljčkasti obleki.