Ko sva Ano Desetnico, Trnfest, Festival Kanal, Festival Velenje in druge podobne kulturne dogodke, ki so naju z Romanom vedno znova navduševali, obiskovala še sama, sva si vedno govorila, da bova takšne stvari z veseljem predstavljala tudi svojim otrokom. Včeraj ((2. julij 2014)) je prišel ta dan, ko sva najina fantiča lahko odpeljala na Ano Desetnico. Poulično gledališče je za dobri 2 uri zavzelo tudi trg sredi Šoštanja, ki je nam veliko bliže kot ljubljanske ulice, in številnemu občinstvu se je pridružila tudi naša družinica.

Ana Desetnica v Šoštanju - Oskar & Strudel

Oskar & Strudel

Priznam, da sem bila prav prijetno presenečena nad številom gledalcev. Ne vem zakaj sem jih pričakovala manj. Najbolj simpatični so bili, seveda, otroci, ki so se na vso moč trudili s sodelovanjem v klovnadi Oskar & Strudel v izvedbi Toma Grederja in Trenta Arkleysmitha. Začetek njune predstave smo sicer zamudili. Na spletni strani Ane Monro sem prebrala, da se bo začela šele ob 19. uri, ampak ko smo se mi približno 10 minut pred napovedano uro pojavili na prizorišču, sta se klovna že dodobra razživela. Gledalci so se zabavali in Oskarja, ki je ob glasbeni spremljavi Strudla žongliral z žogicami, se igral z brisačo in diabolom, učili slovenščino. Ko sta končala, smo se skupaj z ostalimi prestavili do sosednjega prizorišča, kjer sta nas nasmejala francoska kuharja Maboul distorsion v predstavi Kuhinja. Mi konca sicer nismo dočakali, ker smo se po približno 15-20 minutah počasi odpravili nazaj domov. Za začetek naših skupnih pohodov po Ani Desetnici, je bilo super.

Kljub temu, da je veliki sine ulične umetnike spremljal z zanimanjem, so večji vtis nanj naredile železniške zapornice in vlak, ki se je pripeljal mimo. Ampak od skoraj 2-letnega fanta pač ne pričakujem kaj drugega. S kulturo bova oba okužila počasi. :) Letos najprej Romana Kranjčan in njena pošast Pozabaaaa, plesna predstava vrtčevskih otrok in osnovnošolcev ter klovni na ulici oz. trgu. Naslednje leto pride mogoče na vrsto tudi že kakšen večerni koncert. Bližina Velenja in njegova kulturna ponudba me navdušujeta že tretje leto, kar skušam izkoriščati kolikor se da. Ko fanta zrasteta še malo bolj, jo za kulturo mahnemo tudi v Ljubljano, Maribor in naprej čez mejo.

Ana Desetnica v Šoštanju - Kuhinja

Kuhinja