CHIU, MELISSA. Chinese Contemporary Art – 7 Things You Should Know. Kitajska: AW Asia, 2008

6. CONTEMPORARY ART MUSEUMS IN CHINA ARE ON THE RISE. (str. 75 – 82)

Trenutno je na Kitajskem bolj malo muzejev posvečenih sodobni umetnosti. Večinoma gre za privatne prostore, saj je na Kitajskem zelo malo javno dostopnih zbirk sodobnih umetniških del. Še pred kratkim so državni sodobni muzeji funkcionirali kot začasne razstavne hale in niso zbirali ter razstavljali svojih kolekcij.

Med državne muzeje, ki razstavljajo in tudi zbirajo dela sodobnih kitajskih umetnikov, spadajo: National Art Museum v Pekingu, Shanghai Art Museum v Shanghaiju, Guangdong Museum of Art v Guangdongu in OCT Contemporary Art Terminal (OCAT) v Shenzhenu. Med zasebne muzeje s sodobno umetnostjo spadata shanghaiska Shanghai Museum of Contemporary Art in Duolun Modern Art Museum. V Pekingu najdemo Today Art Museum in Ullens Center for Contemporary Art, ki se nahaja na območju 798 – to je tovarna, prenovljena po načrtih francoskega arhitekta Jean-Michela Wilmottea. Center Ullens se ponaša z eno najbogatejših in najpomembnejših zbirk na Kitajskem. Sodobno umetnost zelo aktivno zbirajo tudi v zasebnih muzejih Square Art Museum v Nanjingu in v Zhengda Modern Art Museum v Shanghaiju.

Kitajske oblasti so napovedale ambiciozne načrte za nove muzeje po celi državi. Ker je sodobna umetnost že tako močno razširjena, se ni treba bati, da bi jo izključili iz teh muzejev. Zelo velik vpliv so imele poletne olimpijske igre v Pekingu leta 2008 in Shanghai Expo 2010, ki se bo odvijal od maja do oktobra 2010. Na njem se bo predstavljala tudi Slovenija. Seveda pa ne smemo pozabiti na dejstvo, da si zelo veliko pomembnih del tako sodobne kot tudi starodavne kitajske umetnosti lastijo zasebni in javni muzeji ter galerije v tujini. Zato poskuša Kitajska z gradnjo muzejev in aktivnim zbiranjem umetniških del vzpostaviti mehanizme, s katerimi bi umetnike in tuje zbiratelje privabila, da bi ji podarili dela.

Song Dong, Stamping the Water, 36 fotografij, 62 x 42 cm (posamezna), 1996

Nekatere lokalne oblasti so celo same ustanovile muzeje sodobne umetnosti. Med prvimi je Song Zhuang Art Museum na obrobju Pekinga, ki ga je ustanovila oblast okrožja Song Zhuang. Leta 2007 je lokalna oblast v provinci Sichuan ((izg. s∂čuan)) sporočila, da so v mestu Dujiangyan v bližini Chengduja ((izg. č∂ngdu)), pripravljeni zgraditi muzeje, posvečene osmim vodilnim sodobnim kitjaksim umetnikom. To so: Zhang Xiaogang, Wang Guangyi, Fang Lijun, Yue Minjun, Zhou Chunya, He Duoling, Zhang Peili in Wu Shanzhuan. Nekaj uspešnih umetnikov razmišlja o odprtju lastnih muzejev, ali pa so to že naredili.

POVEZANE OBJAVE:

Wang Guangyi: Če boste moja dela 20 let kazali ljudem, vam jih podarim
Prvo veliko umetniško gibanje 21. stoletja (uvod)
Sodobna umetnost se je na Kitajskem začela pred desetletji (1. del)
Kitajska sodobna umetnost je zelo raznolika (2. del)
Promocija kitajske umetnosti (3. del)
Cenzura (je) im(el)a močan vpliv na kitajske umetnike (4. del)
Diaspora kitajskih umetnikov umetnikov se vrača domov (5. del)
prebrali ste: Kitajska ima vse več muzejev za sodobno umetnost (6. del)
Svet zbira sodobno kitajsko umetnost (7. del)
Prvo veliko umetniško gibanje 21. stoletja (zaključek)