Ko so dnevi polni takšnih in drugačnih obveznosti, mi je najbolj zoprno vprašanje, na katero je treba odgovoriti: Kaj bo pa danes za kosilo? Hm … nekaj dobrega, hitro pripravljenega in naj ne bodo testenine. Tako sem se zadnjič spomnila, da smo, ko sem bila še otrok, včasih za kosilo jedli kar kuhan krompir s skuto. Skuto je stara mama najprej malo zalila z mlekom, da ni bila tako zelo suha, nato pa jo je še nekoliko posolila. Če se prav spomnim, mi je bila vedno nekoliko boljša tista skuta, ki jo je pripravil moj oče. Mogoče zato, ker je vanjo vmešal malo več mleka in dal pikico več soli.

Še najbolj zanimivo pa se mi je pri takem kosilu zdelo to, da je bil še neolupljen krompir v eni posodi. Sproti smo ga jemali ven, ga olupili, razkosali na manjše kose, ga potunkali v skuto in potem so se okusi v ustih zmešali v slastno mešanico, ki je še dodatno pospeševala izločanje sline.

prazen krožnik

Priprava kosila, ki so ga jedli na kmetih (predvidevam, da zato, ker so bile sestavine zanj – domača skuta in krompir – skoraj vedno pri roki), je čisto enostavna. Količine izberete poljubno – odvisno od vaše lakote in tega, kako radi imate krompir in skuto. Če boste takšno kosilo kuhali prvič, naj vas samo opozorim, da je zadeva precej nasitna in verjetno bodo dva ali trije srednje veliki krompirji dovolj za eno porcijo. Sploh, če se boste odločili, da si zraven skuhate še malo domače jesenske zelenjave – (kisle) repe ali (kislega) zelja.

Potrebujemo:

˙krompir (2-3 srednje velike krompirje na osebo, za moške skuhajte kakšen krompir več ;))
˙skuto (približno 15 dag na osebo – odvisno kako radi jo imate)
˙mleko (po občutku)
˙sol
˙(po želji) kislo repo ali zelje

Skuhajte krompir v oblicah – krompir bo kuhan, ko boste konico noža z lahkoto zarili vanj. Skuhate lahko tudi repo ali zelje, tako da jo/ga pustite vreti nekaj minut, da se nekoliko zmehča. Če ste ljubitelj ocvirkov, lahko repo ali zelje tudi zabelite. Če pa ste pristaš bolj sveže hrane, lahko kislo repo ali zelje jeste tudi sveže.

Skuto (sama vedno kupim polnomastno) dajte v malo večjo posodo, jo nekoliko pregnetite, zalijte z nekaj mleka in ponovno premešajte. Mleko dodajajte tako dolgo, da bo skuta takšna, kakršno ste si zamislili. Na enak način, kot ste dodajali mleko, dodajajte še sol.

krompir s slano skuto in kislo repo

krompir s skuto in kuhano kislo repo

Lahko pa kosilo pripravite tudi tako, kot so zapisali v receptu “Čompe s skuto” v kuharici Kuhinja Slovenije ((manjšo izdajo knjige Kuhinja Slovenije sva pred leti dobila od telekomovcev, ki so po bloku opravljali neke ankete povezane z optiko …)) …

Za čompe s skuto potrebujemo:

˙1 kg krompirja
˙0,5 kg skute
˙kislo smetano
˙1 strok česna
˙svežo baziliko
˙svež pehtran
˙maslo
˙sol

Krompir dobro operemo, ga razpolovimo in skuhamo v slani vodi. Kuhanega odcedimo. Ponudimo ga v olupkih. Zraven ponudimo skuto, ki jo lahko izboljšamo z dodatkom kisle smetane, svežih zelišč in na maslu popraženega sesekljanega mladega česna.

krompir s slano skuto

DOBER TEK! ;)