Recept za naslednjo torto, s katero smo se sladkali in se še bomo, ker je bila zelo okusna, sva spet dobila v knjigici Recepti za ljubitelje peke. Tudi ta recept sva si malo priredila. Namesto testa iz margarine in piškotov, sva raje spekla testo za sadno torto, ki sva ga staknila v kuharici Recepti s. Nikoline.

Pa začnimo. Najprej “uradni” recept …

(uradne) sestavine (za tortni model, premera 22 cm):
˙100 g margarine za peko
˙250 g biskvitnih ali piškotnih drobtinic

Margarino stopimo, dodamo naribane drobtinice in zmešamo. Maso porazdelimo po dnu tortnega modela in potlačimo. Damo v hladilnik za 2 uri.

Pa še recept za testo za sadno torto …

sestavine ((za testo, ki sva ga spekla midva)):
˙10 dag margarine
˙2 jajci
˙1vanilijev sladkor
˙10 dag sladkorja
˙18 dag moke
˙pol pecilnega praška
˙2 žlici mleka ali smetane

Jajca spet najprej ločimo na rumenjake in beljake ter naredimo sneg. Midva sva margarino najprej segrela, da se je stopila. Potem sva malo počakala, da se je malo ohladila, da se ne bi rumenjaki spekli :) Nato sva penasto umešala margarino in dodala še sladkor in vanilijo. Ko sva to dobro zmešala, sva dodala še polovico moke in še naprej miksala. Nazadnje sva dodala še sneg in ga potresla s preostalo moko, pomešano s pecilnim praškom.

Testo sva razgrnila v namazan in pomokan pekač. Testo se peče nekje 20-30 minut pri 180°C.

Testo za torto je bilo zelo gosto in se ni skoraj nič dvignilo. Šele ko je bilo pečeno, sva se odločila, da bo to pecivo za podlago skutini torti z limetami in ne sadni, za katero sva kasneje spekla kar navaden biskvit.

Takole je bilo videti pecivo, ko je prišlo iz pečice. Čez noč sva ga pustila pri miru, da se je lepo ohladilo. Naslednje jutro pa je bilo treba narediti še kremo.

sestavine za kremo:
˙4 veliki listi želatine
˙380 g puste skute
˙2,5 dl sladke smetane
˙150 g sladkorja v prahu
˙2 neškropljeni limeti (uporabimo sok in naribano lupino)
˙melisa in limetini krhlji za okras

Želatino namočimo v hladni vodi. Skuto pretlačimo, dodamo pol sladkorja in naribano limetino lupino. Želatino ožamemo in jo na majhnem ognju razstopimo v limetinem soku. Skuti in sladkorju dodamo limetin sok z želatino, premešamo in dodamo še preostalo polovico sladkorja in stepeno smetano.

Vse skupaj dobro premešamo. Kremo porazdelimo po ohlajeni masi oz. pecivu in damo torto še za 2 uri v hladilnik.

Skutino torto vzamemo iz modela in jo okrasimo z limetinimi krhlji in meliso.

Ker sva midva spekla toliko testa s pomočjo enega pekača, sva potem namesto pekača, ki bi moral služiti za “stene” skutinega namaza, vzela karton, ga ovila z alufolijo in ga postavila okoli testa. Kasneje, na kraju pojedine, sva ga previdno vzela stran, da sva lahko torto normalno razrezala in razdelila.

Dober tek! ;)