Umetnine enega največjih slikarjev 20. stoletja so na kar velikem kupčku zbrali v Zagrebški galeriji Klovićevi dvori, ki je od naše bele Ljubljane oddaljena samo debelo uro. In ker nas je razveselilo tudi sončno vreme, nismo imeli nobenega izgovora več, da se ne bi odpeljali občudovat mojstrovin.

Marc Chagall oz. Марк Захарович Шагал (Mark Zaharovič Šagal) se je konec 19. stoletja rodil v judovski družini blizu mesta Vitebsk, ki danes pripada Belorusiji. V svojem razgibanem življenju, ki ga je živel 97 let, je ustvaril veliko število slik. Kot je bilo zapisano po raznih medijih, smo si v hrvaški prestolnici ogledali 160 slik, ki so jih spremljale nekatere razlage izključno v hrvaščini. Poleg zelo lepe karte nismo dobili nobenega prospekta, ki bi razstavo še malo bolj razložil. O tem, da smo nekajkrat na naša vprašanja v slovenščini dobili odgovor kar v angleščini, je pisala že Irena.

Ampak pustimo malenkosti ob strani. Jaz sem se tistega dne najbolj veselila ravno razstave. Mogoče tudi zaradi tega, ker je Chagall kar nekaj svojih let preživel v Rusiji. V bistvu se v teh dneh poskušam spomniti kje sem nekaj njegovih del videla v ruskih muzejih. Če se ne motim, je bilo to v Novi Tretjakovki, kjer smo si po ogledu razstave, posvečene soc-artu, ogledale še stalno razstavo, kjer so na ogled postavljena dela ruskih umetnikov iz 20. stoletja. Vrnimo se nazaj v Zagreb. Ko smo prišli na cilj, smo se priključili skupini šolarjev, ki so imeli voden ogled. Na kratko obnovo le-tega vas vabim ta trenutek :D

Začelo se je s sobano, kjer so bile predstavljene slike, ki so govorile o njegovih selitvah iz države v državo. Te selitve so bile zaznamovane predvsem z dejstvom, da so bili Chagallovi judovska družina.

V spodnji vrst