Še zadnjič v tem kratkem času pišem o sladkarijah. Zakaj zadnjič? Ker sem se zaenkrat enostavno prenajedla tega sladkorja in čokolade. Odločila sem se, da bom šla v trgovino in si kupila kakšen kilogram mandarin in banan ali pa zeleno solato, paradižnik … Nekaj kar se že sliši bolj zdravo in lahko. Pa tudi moje zdravje bo bolj zadovoljno, če mu dam raje kakšen vitamin več namesto velike količine maščobe.

Tako. Kar se tiče torte, s katero smo se sladkali na Bložiču, mi je ostalo samo še to, da vam povem kaj je bilo v kremi in kako sva potem vse skupaj sestavila in okrasila :)

kako se naredi krema?

Sestavine za to kremo sem dobila na nekem blogu, posvečenem izključno čokoladi. ((Ko sem ga sedaj spet iskala, da bi ga povezala, ga nisem več našla.)) Prvič, ko sva delala to kremo, nama ni tako uspela kot tokrat. Pomembno je, da imate dovolj časa.

Za kremo torej potrebujemo: 250 ml sladke smetane (midva sva je imela 1 liter, ampak najina torta je bila res velika), v kateri stopimo 250 g čokolade (v najini je je bilo štirikrat toliko :) ). Zmes mešamo in ko je dovolj gladka/tekoča, jo za kakšno uro postavimo v hladilnik, da se ohladi.

vmešavanje smetane v čokolado

Ko v vroči smetani stopite čokolado, je res dobro, da to zmes dobro premešate in jo potem postavite v hladilnik za eno uro. Midva sva jo na hladnem pustila kar dve uri, ker je bila njena količina tako velika.

skuhana krema

Po dveh urah, sva kremo vzela iz hladilnika in jo zmiksala. Med miksanjem je krema postala svetlejša in predvsem bolj trda. ((Kot da bi stepala čokoladno smetano :) ))

zmiksana skuhana krema

pecivi

Pecivo sva spekla že dan prej. V soboto je Piroman iz neke kartonaste škatle naredil neke vrste pladenj in ga za vsak slučaj ((torta je na koncu imela najbrž kar 6 kilogramov. Samo čokolade je bilo okoli tri kilograme.)) utrdil še z lesenima palicama.

mazanje s kremo

Na kartonast podstavek/pladenj sva položila čokoladno pecivo in ga premazala s čokoladno kremo. Na vrh sva položila še jaffa pecivo.

sestavljena torta

sestavljena torta

rezanje torte

Vedela sva, da je na Bložič prijaveljnih nekaj več kot 80 blogerjev, zato je bilo treba dobiti vsaj toliko kosov torte. Piroman je izračunal, kako veliki naj bi bili kosi, jaz pa sem jih izmerila in razrezala. Zavedala sva se tudi, da morava torto razrezati prej, ker bi drugače lahko rezali cel večer, pa še približno enakomernih kosov ne bi dobili :)

Pri rezanju sem si pomagala z metrom. Ko sem na obeh straneh zarezala na določenih širinah, sem v zareznine napela vrvico in ob njen zrezala torto kos za kosom.

čokolada

Čakal naju je samo še zadnji del … Torto sva hotela preliti s čokolado. Kot je pisalo na že zgoraj omenjenem blogu, za obliv potrebujete 250 g čokolade, ki jo stopimo, ji dodamo 25 ml vode in postopoma dodajamo še 125 g margarine.

Čokolado sva stopila v ponvi in ji dodala nekaj margarine. ((Vodo sva izpustila. )) Ko je bila masa lepo tekoča, je bila nared za polivanje :)

polivanje torte s čokolado

Čokolado sva prelila s čokolado in jo razmazala naokoli. Da ne bi preveč umazala alufolije pod torto, sva okoli torte dala papirnate brisačke, da so vpile kapljice čokolade, ki so se zmuznile s površja torte.

pisanje s kandiranim sadjem

Čisto za konec sva na torto s kandiranim sadjem napisala še Bložič 2007.

Najino stanovanje je še cel vikend imelo vonj po čokoladi.

o, kako je dobra tale torta