Ali po domače musaka :)

Ker sva imela možnost, da kupiva domač krompir, sva jo z veseljem izkoristila. Spadava namreč med tiste, ki imamo zelo radi te gomolje, pripravljene na tisoč in en način. Domači krompir je veliko boljši od tistega, ki ga kupimo v trgovini, kjer nikoli ne veš, kaj se bo pokazalo, ko mu boš odstranil olupek.

Tako sva v klet shranila približno 60 kg krompirja, ki naj bi ju prehranjeval bolj ali manj preostanek jeseni in zimo. Ker sem vedela, da se mi ne bo vedno znova dalo hoditi dve nadstropji nižje do kleti, sem si kakšen kilogram shranila na hladno v hladilnik. Nekega dne pa je iz hladilnika prišel močan vonj po hlevu. Nič mi ni bilo jasno. Pregledala sem vsa živila, da bi ugotovila, če je slučajno začelo kaj gniti, plesneti ali kaj podobnega. A vse je bilo v redu. Ob naslednjem odpiranju hladilnika je vame spet buhnil ta čudni hlevski vonj in ugotovila sem, da prihaja od krompirja. Še nikoli nisem slišala, da bi se krompir nalezel kakršnega koli vonja, a najin ima močan vonj po hlevu. Dala sva ga ven, da bi se prezračil, a ni nič bolje. Glede na to, da smrdi samo krompirjev olupek, sva se odločila, da bova poskusila teh 60 kilogram pojesti čim prej. Ne bi rada, da bi se vonj vlezel še v notranjost, ker potem ga skoraj gotovo ne bi želela jesti. Sicer ne veva, če bi se to dejansko zgodilo, a ne bi rada tvegala …

Zato je zdaj na jedilniku krompir glavni. Pred dnevi sva si privoščila musako.

musaka

Za 2 osebi sem olupila 4 srednje velike krompirje in jih narezala na tanke rezine, ki sem jih nato razporedila po keramičnem pekaču za pite, s premerom 23 cm. Pekač sem pred tem namazala z olivnim oljem. Krompir sem malo posolila, popoprala in posula s suhim drobnjakom. Nato sem po krompirju razporedila 250 dag mletega mesa, ki sem ga pred tem kakšnih 20 minut pražila na čebuli in česnu. Poleg začimb (sol, poper, peteršilj, šetraj … ) ((začimbe izbirajte predvsem po svojem okusu)) sem dodala tudi korenje in paradižnik, razrezana na manjše koščke, in žličko zelenjave v soli ali nekakšne domače, sveže vegete, ki sva jo dobila za darilo in prav okusno začini jedi.

Meso sem nato prekrila s krompirjem, prelila z razžvrkljanim jajcem + veliko ž