Med trganjem sladkih in opojno dišečih jagod, ki so počasi polnile litrski kozarec, se je zbudila nabiralka v meni. Verjetno ste tudi vi videli monokomedijo Jamski človek, kjer Uroš Fürst razpreda o tem, da smo ženske nabiralke, moški pa lovci … Kakor koli. Med nabiranjem jagod je v meni privrel na plano občutek ugodja in srečala sem se s kolektivnim nezavednim, ki me dela žensko.

gozdne jagode

V sobotno jutro smo se zbudili s soncem in čeprav sva bila z Romanom dogovorjena, da bo dopoldan on “dežural” s fantoma, da jaz dokončam nekaj šiviljskih zadev, sem si ob pogledu skozi okno hitro premislila. Vremenska napoved za popoldan je govorila o možnih padavinah, mi pa že celo večnost nismo kje zunaj preživeli kakšne urice skupaj. Informacija o velikem številu gozdnih jagod na Golteh oz. bolj natančno na Konečki planini, ki sta jo pred nekaj dnevi domov prinesla tašča in tast, nas je zvabila v naravo.

Fanta sta še kakšno leto premlada za resno hojo po hribih in planinah ali pa za nabiranje raznih zelišč in plodov. Zato sem se z njima najprej ukvarjala jaz, potem pa je sina v mojih rokah zamenjal kozarec z jagodami in nabiralka v meni je nenadoma oživela. Fantom, ki so se počasi odpravili nazaj k avtu in si privoščili skromno malico, sem naročila, naj me pokličejo, če me bo slučajno zaneslo.

“Glej, tam je nekaj jagod, pa tam so tudi. Aha tale še ni čisto zrela, o, tale je pa že malo obgrižena. Hm, najbrž bo počasi treba k fantom. O, tukaj je še nekaj. Mmm, kako to diši. A nekdo žvižga? Ah, najbrž se nekaj dogaja gori pri kapelici. Lej, tam sta še dve debeli rdeči jagodi. Za približno 2 ali 3 smutije jih je pa že. Spet nekdo žvižga! Ej, kaj pa, če žvižgajo meni?! Lej ga, Roman mi žvižga. Ja, že grem. Nič, treba je nazaj. O, tukaj jih je še nekaj. Samo še tiste tri poberem, pa grem. Joj, moram nehati! Ne, samo še to. Pa tam jih je še nekaj. Katarina, nehaj. Ja, no, samo še tidve, saj bom potem tekla do avta. Zdaj je pa dovolj!”

Tako nekako so med nabiranjem potekale misli v moji glavi. Popolnoma sem se sprostila in uživala v čudoviti naravi in nabiranju njenih plodov. Osredotočena na eno samo stvar. Brez razmišljanja o čemer koli drugem. Nabiralka v meni se je zadovoljno muzala, moji trije lovci pa so se zabavali pri avtu.

Še zdaj sem navdušena nad tem, kaj lahko naredi 2-urni izlet v naravo. Z mislimi pa sem že pri čim prejšnji ponovitvi.

Konečka planina

Konečka planina

kapelica na Konečki planini

kapelica na Konečki planini

gozdne jagode

delni izkupiček nabiranja