Pri nas doma smo potico pekli vedno samo za božič, novo leto in veliko noč. Zato mi je ponavadi kar malo čudno, če mi jo kdo ponudi v kakšnem drugem obdobju.

Sama še nikoli nisem pekla tipične slovenske sladice – potice, ampak ker so se letos navade malo obrnile na glavo, sem se za peko pooblastila kar sama. Seveda brez dobrih nasvetov mame ni šlo.


vzhajano kvašeno testo

Najprej mi je kar na podlagi posod, ki jih ponavadi uporablja za peko potice, povedala koliko sestavin potrebujem za tri potice, ki grejo v navaden (bel) pekač, velik za celo ploščino pečice.

sestavine:
˙1,2 kg moke (baje se testo najlepše naredi, če je pol ostre in pol gladke moke)
˙sol
˙4,5 dag kvasa (toliko tehta en zavojček)
˙12 dag margarine
˙0,8 l mleka
˙3 jajca
˙10 dag sladkorja

V posodo sem najprej stresla moko in na sredini naredila manjšo luknjo, kamor sem kasneje vlila kvas. Rob te luknje sem posolila. ((Gospodinje vedno povejo, da kvas ne sme priti v neposreden stik s soljo. Zakaj? Ne vem. Jih je pa pametno upoštevati.)) Potem sem vzela dober liter veliko posodo in vanjo na majhne koščke narezala margarino, ji dodala sladkor in 3 rumenjake. ((Iz beljakov sem naredila sneg, ki sem ga kasneje dodala orehovemu nadevu.)) Te sestavine sem dobro zmešala in jim dodala mleko. Vse skupaj sem zagrela do približno 30 stopinj Celzija. ((Če v mleko pomočite prst, boste