Zgodilo se je. Vse kar si od Bolšoj teatra še želim je, da bi še kakšnega Čajkovskega ali koga drugega nekega dne videla v pravem Bolšoj teatru v Moskvi. O operi Jevgenij Onjegin, ki jo je v izvedbi Bolšoj teatra v Ljubljano pripeljal Festival Ljubljana, sem že pisala. Tukaj in tukaj. Zdaj pa sledi povzetek predstave. Fotografije so moje, besedilo pa so pripravili pri Festivalu Ljubljana.

Je pa to nekaj, kar se definitivno splača videti. Jevgenij Onjegin ni bil samo poslastica za ušesa, ampak tudi paša za oči. Scena, ki so jo s seboj pripeljali Rusi je res impozantna. Nekaj o zakulisju sta pisala tudi Meta Ornik in Robert Bogataj.

Čajkovski - Jevgenij Onjegin v izvedbi Bolšoj teatra

Orkester Bolšoj teatra

Akademski državni Bolšoj teater iz Rusije
Peter Iljič Čajkovski: Jevgenij Onjegin, opera
Libreto Peter Iljič Čajkovski in  Konstantin Shilovsky
Zasnovano po pesnitvi Aleksandra Puškina

Dirigent: Aleksander Vedernikov
Režiser in scenograf: Dmitrij Černjakov
Kostumografka: Marija Danilova
Oblikovalec luči: Gleb Filshtinsky
Vodja zbora: Valerij Borisov

Vloge:
Larina (mama Olge in Tatjane): Makvala Kasrašvili
Tatjana: Tatjana Monogarova
Olga (Tatjanina sestra): Margarita Mamsirova
Tatjanina dojilja: Ema Sarkisjan
Lenski (pesnik, zaljubljen in zaročen z Olgo): Andrew Goodwin (Avstralec)
Onjegin: Vasilij Ladjuk
Knez Gremin (Tatjanin mož): Mihail Kazakov
Zarecki: Valerij Gilmanov

1. del
1. prizor: Na posestvu Larinovih

Gospa Larina in dojilja sedita in modrujeta. Poslušata prepevanje hčera, Tatjane in Olge. Skupina kmetov poje duhovito pesem o mlinarjevi hčeri, Tatjana pa bere romantični roman, vendar ji mati skuša dopovedati, da je resnično življenje drugačno. Prihajajo gostje: Olgin zaročenec Lenski, mlad pesnik, in njegov prijatelj Jevgenij Onjegin, zdolgočaseni mladenič iz visoke družbe Sankt Peterburga. Onjegin je presenečen, da je Lenski izbral radoživo Olgo in ne njene romantične starejše sestre. Tatjano Onjegin močno privlači.

Olga in Tatjana pojeta

Olga in Tatjana pojeta

Onjegin skupaj z Lenskim pride na obisk k Larinovim

Lenski in Onjegin se pogovarjata o sestrah Tatjani in Olgi

2. prizor: Tatjanina soba
Tatjana prizna dojilji, da je zaljubljena, in namesto da bi se odpravila k počitku, preživi noč ob pisalni mizi in piše pismo, v katerem izpove Onjeginu svojo usodno in neizmerljivo ljubezen. Ko se dojilja zjutraj vrne, ji Tatjana naroči, naj pismo pošlje Onjeginu.

Tatjana prizna dojilji, da je zaljubljena v Onjegina

Tatjana piše pismo Onjeginu

3. prizor: Na deželi

Onjegin se sreča s Tatjano, da bi ji odgovoril na njeno pismo. Prijazno, a hkrati vzvišeno ji razloži, da ni mož, ki zlahka vzljubi, in da ni primeren za poroko. Tatjana je skrušena in mu ne zmore odgovoriti.

Onjegin odgovarja Tatjani na njeno pismo

Tatjana žalostna sedi ob oknu

4. prizor: Salon v hiši Larinovih
Družina je priredila Tatjani zabavo ob njenem godu. Onjegin je naveličan podeželja in tamkajšnjih ljudi, ki ga obrekujejo, Tatjane in Lenskega, ki ga je prepričal, da ga obišče. Sklene, da se bo maščeval, in začne se spogledovati in plesati z Olgo. Lenski je zelo ljubosumen, Olga pa se zanj ne zmeni, saj ji Onjeginova družba očitno preveč ugaja. Napeto vzdušje na kratko prekine veseljaška pesem v čast Tatjani. Ko se francoska pesem konča, napetost znova narašča. Lenski se vpričo gostov odreče Onjeginovemu prijateljstvu in ga izzove na dvoboj. Onjegin nima druge izbire, kot da izziv sprejme.

Čeprav zgleda, da bo Onjegin plesal s Tatjano, se to ne zgodi

Lenski pove Onjeginu, da nista več prijatelja, ker ga je izdal, ko je osvajal njegovo zaročenko Olgo. Izzove ga na dvoboj, da bi si opral ime.

5. prizor: Zgodnje jutro
Lenski čaka na Onjegina in poje o svoji negotovi usodi in ljubezni do Olge. Onjegin pride. Prijatelja se obotavljata, vendar ne premoreta moči, da bi odložila dvoboj. Streljata in Lenski pade mrtev.

Lenski čaka Onjegina

2. del
1. prizor: Ples pri bogatem plemiču v Sankt Peterburgu

Minila so leta. Onjegin razmišlja o izpraznjenosti svojega življenja in obžaluje smrt Lenskega. Knez Gremin vstopi s svojo ženo, Tatjano, ki je dozorela v plemenito lepotico visoke družbe. Gremin poje o svoji veliki sreči s Tatjano in ji predstavi Onjegina. Onjegin je globoko ganjen in izgoreva v želji, da bi obudil njeno dekliško ljubezen.

Gostija pri knezu Greminu

Onjegin pripoveduje svojo zgodbo

Gremin Onjeginu predstavi svojo ženo Tatjano

2. prizor: Salon v hiši kneza Gremina
Tatjana je prejela Onjeginovo pismo. Onjegin pride in prosi za ljubezen in usmiljenje. Tatjana se sprašuje, zakaj ga zdaj privlači. Zaradi družbenega položaja? Onjegin vztraja, da je njegova strast iskrena. Tatjana, ki je ganjena do solz, se spominja, kako sta bila nekoč le korak do skupne sreče; zdaj pa ga prosi, naj odide. Prizna, da ga še ljubi, vendar je odločena, da bo ostala zvesta možu. Onjegin jo roti, vendar ga Tatjana zapusti samega in obupanega.

Onjegin in Tatjana si izpovesta ljubezen

Kljub ljubezni Tatjana ostane zvesta svojemu možu, Onjegin pa ostane sam

Solisti se predstavijo

Rusi so na koncu poželi glasen in dooooolg aplavz, kar so si vsekakor zaslužili. Opera je trajala približno 3 ure; od 20:00 do 23:20 z eno pavzo, ki je trajala slabe pol ure. Poleg odlične glasbe in petja je mene očarala tudi scena. Predvsem mi je bilo všeč, kako zelo so se igrali z lučjo, ki je med drugim pričarala tudi svetlobo in pot jutranjega sonca, ki posije v sobo/stanovanje/hišo.

Festivalu Ljubljana oziroma vsem tistim, ki so del Festivala in so mi omogočili brezplačen ogled opere, se še enkrat zahvaljujem za to čudovito darilo. HVALA, Tamara!