Radovednost nas je gnala, da bi si ogledali še kakšen drug kraj v bližini Sankt-Peterburga. Velikokrat je pri omembi potovanja v drugo največje rusko mesto rečeno, da si je treba ogledati tudi Peterhof oz. Novi Peterhof, kjer si je Peter I. postavil svojo rezidenco. Tik ob morju si je dal zgraditi park, ki naj bi bil kopija vrtov znanega pariškega Versaillesa, ki pa si ga mi zaradi vstopnine nismo ogledali.

letna rezidenca ruskega predsednika
letna rezidenca ruskega predsednika (z avtobusa)


Gremo lepo po vrsti … Ker nam ruščina ni tuja, smo se odločili, da si izlet v Novi Peterhof organiziramo sami. Na metro postaji Avtovo smo se srečali z dvema sošolkama – Anjo, ki je v Peterburg prišla iz Moskve, kjer je bila na trimesečnem študiju in Ireno (tudi kolegico po blogu Rusalko), ki bo še vse do junija ostala na severu Rusije in pilila svojo ruščino ;) Skupaj s puncama in Ireninim fantom, ki je prišel na (pre)kratek obisk, smo se usedli na avtobus številka 300 in se za 45 rubljev (1,4 €) odpravili v 30 kilometrov oddaljeni Novi Peterhof, ki se nahaja tudi na seznamu krajev pod zaščito UNESCA.

Ker avtobus ustavlja predvsem takrat, ko se nekdo pripravi, da bo izstopil na njemu znani postaji, smo bili zelo veseli, da imamo s sabo Ireno, ki je omenjeno pot, kolikor vem, pre