Medtem ko se Slovenci včasih prepiramo o tem, kaj je tipično slovensko, da bi to ponudili turistom, ki si želijo spoznati našo državo v vsej njeni prvinskosti, Rusi s temi stvarmi nimajo problemov. Pri tem jim zelo prav pride vse, kar je sovjetskega, pravoslavnega (ikone) ali pravljičnega. Poleg srpa in kladiva, podob iz znanih ruskih pravljic ali dvoglavega orla, ki gleda tako proti zahodu, kot vzhodu in je bil grb carske Rusije, so zelo popularne podobe z raznih plakatov. Te podobe lahko kupite v ‘obliki’ plakatov ali (približno 5x10cm velikih) magnetov. Za kateri koli izdelek pa lahko plačate kar lepo vsotico rubljev. Rusi veliko plakatov prodajajo tudi preko spleta. Cene se ponavadi gibajo tam nekje od 100 do 150 rubljev (od 2,73 do 4,09 evra).

Najbrž nam je vsem jasno, da so bili plakati, ki so jih oblikovali razni umetniki, namenjeni oglaševanju ne samo raznih produktov, ampak tudi raznih kulturnih dogodkov (gledaliških predstav, filmov, koncertov …) in revolucionarne misli.

Med znane ruske umetnike, ki so se zelo veliko ukvarjali tudi s plakati, sodi pesnik Majakovski. Velik zagovornik revolucije, ki ga je na koncu razočarala. Zaradi tega naj bi si tudi vzel življenje. Ampak v moskovskem muzeju Majakovskega, ki so ga naredili v stavbi, kjer je pesnik živel, lahko obiskovalci vidijo tudi nekaj plakatov, pri katerih je Majakovski sodeloval kot avtor teksta, ali kot avtor celotne podobe.

Prvi plakat iz knjige, ki sem jo omenjala v napovedniku teh objav, je nastal leta 1898 izpod rok neznanega avtorja in je reklama za parfume podjetja Brokar in Co. iz Moskve.

Na žalost o tem plakatu nisem izvedela nič kaj bolj podrobnega, le to, da se ga da kupiti preko spleta. Na voljo so vam različne velikosti :D

Če se ne motim (ampak priznam, da se na to res NE spoznam), sta dekleti na plakatu oblečeni v tipična ruska oblačila. Gospod mi deluje kot nek kozak, a nočem trditi, da je to resnica, ker je to namreč samo moja asociacija, ki me je prešinila ob pogledu na plakat.