Vsi, ki se v postnem času poskušamo držati vsaj tega načela, da ob petkih načrtno ne jemo mesa, vemo, da je to nekaj najtežjega. Ker se človeku ponavadi ravno v petek neznansko zahoče nečesa nezelenjavnega.

Glede na to, da pri nas doma nikoli nismo bili preveč “izbirčni” glede hrane, se mi ponavadi zdi misel, da bi jedla samo vse, kar ni meso, zelo neprijetna oz. čudna. Verjetno samo zato, ker si ne znam predstavljati veliko različnih kosil z zelenjavo v glavni vlogi. Vem, da je vse skupaj samo v glavi in da se brez mesa da (pre)živeti, ampak včasih je zaradi “glave” res težko.

Ko sem neki postni petek brskala po kuhinjskih predalih in gledala, kaj bi lahko skuhala za kosilo, sem zagledala vrečko polente. Nato sem šla po tisti dve kuharici, ki sta v najini mini knjižnici, in začela iskati kakšen zanimiv recept, ki vsebuje polento. V kuharici Recepti sestre Nikoline, sem našla recept za polento z zelenjavo. Tako zelo enostavno in tako zelo dobro! Brez mesa, a kljub temu zelo nasitno. In konec koncev zelo primerno tudi za hladno malico.