Letošnji božič je nekaj posebnega. Predvsem zaradi tega, ker ga bova prvič preživela skupaj. Samo midva. Seveda nama ne bodo ušli obiski domačih, ampak vseeno. Prvi skupni božič, prve skupne jaslice, prva res skupna potica … Lepo je. Takšni bi morali biti prazniki. Vedno. Za čisto vse!

Odločila sem se, da bo v teh praznikih v najinem stanovanju zadišalo po potratni potici. Čeprav je z njo kar veliko dela, je meni osebno vseeno veliko boljša kot navadna orehova potica. Predvsem zaradi manjše količine orehovega nadeva, kar pomeni, da zgaga ne bo pekla :) Sploh pa ne bo pekla, če orehe zamenjam z lešniki …

potratna potica

Samo še ena stvar, preden se lotite peke. Te sestavine zadostujejo za potratno potico v dokaj velikem in visokem pekaču. Jaz sem jo pekla kar v tortnem modelu s premerom 30 cm, ker nimam drugega tako visokega pekača. Zato sem kvašeno testo naredila s količinami, ki so v originalnem receptu, vse ostalo sem pa zmanjšala na polovico in je bilo ravno prav. No, skutinega nadeva bi bilo lahko malo več, ampak to so že malenkosti … Gremo na delo. Za potratno potico boste potrebovali približno dobri 2 uri za pripravo vsega potrebnega in na koncu še uro ali uro in pol, da se bo lepo spekla.

KVAŠENO TESTO (ovoj za potico)

˙60 dag moke
˙4 dag kvasa
˙2 rumenjaka
˙5 dag sladkorja
˙sol
˙1 žlica ruma
˙3 dl toplega mleka
˙5 dag masla

Moko presejemo v skledo in na sredini naredimo jamico, kamor bomo kasneje zlili vzhajan kvas. Kvas nalomimo na majhne koščke, dodamo eno žličko sladkorja in eno žličko moke ter zraven prilijemo malo mlačnega mleka. Medtem ko čakamo na kvas, zmešamo skupaj rumenjaka + sol + sladkor + rum. Ko vse to dobro zmešamo z mešalnikom, zraven prilijemo precej vroče mleko in počakamo, da se vse skupaj ohladi na približno tako temperaturo, kot je temperatura vzhajanega kvasa. Kvas vlijemo v jamico iz moke in ga zmešamo z moko. Nato dodamo še mešanico rumenjakov, sladkorja in mleka. Vse skupaj lepo pregnetemo in na koncu dodamo še stopljeno in ne prevroče maslo. Testo dobro pregnetemo in ga pokrijemo s sarveto in damo nekam na toplo, kjer naj vzhaja vsaj eno uro ali uro in pol.

kako narediti kvašeno testo?

Medtem ko bo kvašeno testo lepo vzhajalo, boste imeli ravno dovolj časa, da pripravite še ostale plasti za potratno potico.

NAVADNI BISKVIT ((nekateri temu pravijo tudi rolada))

˙6 jajc (rumenjake ločimo od beljakov)
˙18 dag sladkorja
˙15 dag gladke moke
˙tri četrtine pecilnega praška
˙4 jedilne žlice tople vode

Rumenjake in beljake ločimo. Iz beljakov stepemo sneg. Da je sneg bolj kompakten, med stepanjem dodamo še malo sladkorja – lahko dodamo vanilijin sladkor. Rumenjake in sladkor dobro premešamo. Nato dodamo moko, pecilni prašek in toplo vodo. Premešamo. Na koncu v vse skupaj vmešamo še sneg in testo razporedimo v namaščen in pomokan pekač. Testo pečemo približno 12 minut na 180 °C.

svetli in temni biskvit za potratno potico

ČOKOLADNI BISKVIT

˙6 jajc (rumenjake ločimo od beljakov)
˙18 dag sladkorja
˙12 dag gladke moke
˙3 dag kakava v prahu
˙tri četrtine pecilnega praška
˙4 jedilne žlice tople vode

Rumenjake in beljake ločimo. Iz beljakov stepemo sneg. Da je sneg bolj kompakten, med stepanjem dodamo še malo sladkorja – lahko dodamo vanilijin sladkor. Rumenjake in sladkor dobro premešamo. Nato dodamo moko, kakav v prahu, pecilni prašek in toplo vodo. Premešamo. Na koncu v vse skupaj vmešamo še sneg in testo razporedimo v namaščen in pomokan pekač. Testo pečemo približno 12 minut na 180 °C.

OREHOV NADEV

˙40 dag mletih orehov
˙16 dag sladkorja
˙8 dag drobtin
˙12 dag masla
˙1 – 2 dl vročega mleka
˙2 žlici ruma
˙1 rumenjak
˙3 beljaki

V posodo stresemo orehe oz. lešnike, sladkor in drobtine. V te suhe sestavine vmešamo rumenjak, nato dodamo še vroče mleko, maslo in na koncu še sneg, ki smo ga dobili iz beljakov. Tukaj lahko porabimo tudi tiste beljake, ki so nam ostali od kvašenega testa, kamor smo dali samo rumenjake.

lešnikov in skutin nadev za potratno potico

SKUTIN NADEV

˙50 dag skute
˙15 dag sladkorja
˙10 dag drobtin
˙malo soli
˙10 dag stopljenega masla
˙2 jajci

Vse sestavine – jaz sem dodala še vanilijin sladkor – damo v posodo in jih nato dobro premešamo. Če boste mešali na roke, uporabite vilice, da boste lažje pregnetli vse skupaj.

Ko je minila ura ali ura in pol ter je kvašeno testo dobro počilo in vzhajalo, vse ostale “sestavine” za potratno potico pa smo tudi že pripravili, je čas, da potico lepo zložimo skupaj. Vzamemo malo višji pekač. Kvašeno testo razvaljamo na dvakratno velikost pekača in vanj položimo razvaljano kvašeno testo, ki ga najprej premažemo s tretjino orehovega oz. lešnikovega nadeva. Nato v pekač položimo enega od biskvitov, ga premažemo s skutinim nadevom, ga pokrijemo še z drugim biskvitom in premažemo z orehovim oz. lešnikovim nadevom. Na koncu vse lepo prekrijemo s kvašenim testom in dobro premažemo z rumenjakom. Jaz sem premazala kar z razžvrkljanim jajcem. Potica naj, preden jo bomo dali v pečico, ogreto na 200 °C, počiva še približno pol ure. Tik pred pečenjem potico še malo prebodemo, da bo lažje dihala, nato jo najprej kakšne dobre pol ure pečemo na 200 °C, nato pa zmanjšamo na 180 °C. Vse skupaj pečemo približno eno uro ali uro in pol.

zadnje sestavljanje potratne potice

Tako. Naša potratna potica je zdaj pečena in ko se bo malo ohladila, jo bomo lahko postregli. Pri nas doma je ob praznikih kot je božič ali velika noč vedno dišalo po potici. Sicer je mami največkrat spekla orehovo potico, potratne pa nikoli, ampak meni je potratna potica, potem ko sem izvedela, da obstaja in ko sem jo imela priložnost še poskusiti, ena boljših potic. Ker mi je tako dobro uspela, jo bom še kdaj spekla. Res je z njo veliko dela, ampak vse to ni nič v primerjavi s prazničnim vonjem in vzdušjem, ki ga ustvari tako pecivo. Pa še veselje je videti, da je sladica všeč tudi tvojim.

Lepe praznike vsem! Pa ne ženite si k srcu, če vam ne bo uspelo speči potice. Najbolj važno je, da si za svoje drage vzamete nekaj časa. Če nimate časa na pretek, raje tiste dobre 3 ure, kolikor bi jih porabili za peko, namenite družini in prijateljem, da se nasmejete in tako preživite praznike.

Pa ne se kregat – to se za praznike še kako rado zgodi …

SREČNO VSEM!

potratna potica