Pod kuhinjskim oknom so dozorela jabolka. Neka zgodnja sorta, je rekel tast. “Treba jih je pojesti kar takoj, ker ne zdržijo več kot en teden.” Pobrali smo tiste, ki so ležali v travi in bilo jih je preveč, da bi jih kar pojedli. Predlagala sem, da iz njih naredimo marmelado. Jabolčno marmelado oziroma džem.

Preden vam zaupam recept, razčistimo še z razliko med džemom in marmelado. Pri nas doma smo vedno govorili marmelada in moja stara mama je, seveda, skuhala najboljšo slivovo marmelado. Kasneje sem se srečala z izrazom džem in sprva sem mislila, da je to le bolj nobel izraz za marmelado. Ampak ni tako.

Kakšna je razlika med marmelado in džemom?

Za marmelado (razkuhano, zgoščeno sadje s sladkorjem, pravi SSKJ) je treba sadje spasirati ali zmleti in ga skupaj s sladkorjem kuhati nekaj ur. Tri ali več. Za džem (v sladkorni raztopini kuhani koščki sadja, pravi SSKJ) pa se uporabi večje koščke sadja, nekaj za zgoščevanje (želin, želatina, prepričana sem, da obstaja tudi kaj bolj ekološkega) in sladkor. Kuhanje je kratko, nekaj minut vrenja in džem je pripravljen za hrambo.

Ne predstavljam si, da bi trenutno morala kakšno hrano kuhati več ur. Poleg krajšega kuhanja so mi pri džemu všeč tudi koščki sadja in to, da se zaradi krat