Pod kuhinjskim oknom so dozorela jabolka. Neka zgodnja sorta, je rekel tast. “Treba jih je pojesti kar takoj, ker ne zdržijo več kot en teden.” Pobrali smo tiste, ki so ležali v travi in bilo jih je preveč, da bi jih kar pojedli. Predlagala sem, da iz njih naredimo marmelado. Jabolčno marmelado oziroma džem.

Preden vam zaupam recept, razčistimo še z razliko med džemom in marmelado. Pri nas doma smo vedno govorili marmelada in moja stara mama je, seveda, skuhala najboljšo slivovo marmelado. Kasneje sem se srečala z izrazom džem in sprva sem mislila, da je to le bolj nobel izraz za marmelado. Ampak ni tako.

Kakšna je razlika med marmelado in džemom?

Za marmelado (razkuhano, zgoščeno sadje s sladkorjem, pravi SSKJ) je treba sadje spasirati ali zmleti in ga skupaj s sladkorjem kuhati nekaj ur. Tri ali več. Za džem (v sladkorni raztopini kuhani koščki sadja, pravi SSKJ) pa se uporabi večje koščke sadja, nekaj za zgoščevanje (želin, želatina, prepričana sem, da obstaja tudi kaj bolj ekološkega) in sladkor. Kuhanje je kratko, nekaj minut vrenja in džem je pripravljen za hrambo.

Ne predstavljam si, da bi trenutno morala kakšno hrano kuhati več ur. Poleg krajšega kuhanja so mi pri džemu všeč tudi koščki sadja in to, da se zaradi kratkega kuhanja ohrani veliko hranil. Tako sem v enem od elementov izbrskala želin in se, kljub temu, da nisem najbolj navdušena nad raznimi kemičnimi praški, odločila, da ga uporabim. Glede na to, da sem dala v džem domača jabolka, ekološki cimet in le polovico oz. četrtino priporočene količine sladkorja, verjamem, da je zadeva  še vedno bolj zdrava od predelanega sadja, ki krasi police trgovin. Neekoloških, seveda.

Kaj potrebujemo za približno 2 litra domače jabolčne marmelade?

  • 1 kg jabolk, ali kakšnega drugega sadja

  • želin (za 1 kg sadja potrebujemo 25 g želina)

  • 260 g rjavega sladkorja (v receptu na želinu piše od 0,5 kg do 1 kg oz. po želji, meni pa je všeč, da se okusi tudi okus sadja, ne samo sladkorja)

  • 1 žlička cimeta (po želji)

Jabolka olupimo in narežemo ali naribamo, odvisno od tega, kako velike kose sadja imamo raje. Dodamo cimet in želin, zmešan z dvema žlicama sladkorja. Počasi začnemo segrevati in dodajati še preostalo količino sladkorja. Ko zavre, kuhamo še 3-5 minut. Med vretjem odstranjujemo peno, ki priplava na vrh.

Pred tem si pripravimo steklene kozarčke. Jaz sem jih za nekaj časa dala v pečico, segreto na 100 stopinj Celzija. Džem sem dala v vroče kozarce, jih zaprla, pokrila s predpasnikom in jih dala nazaj v pečico, da se je džem ohladil zelo počasi.

Jabolčni džem je odličen. Za na kruh, palačinke, za nadev napol domačih francoskih rogljičkov, štrudla. Lahko si ga privoščite tudi z žlico. ;)

Dober tek!