Prazniki, ki jih praznujemo v tem hladnem in temnem zimskem času enostavno niso tako praznični, če stanovanje ali cela hiša vsaj za trenutek ne zadiši po slastnem pecivu. Letos sem se odločila, da bomo svetemu Miklavžu pomagali peči piškote, ker mi ne bo treba peči potice. Pa ne zato, ker je ne znam ali nočem, ampak zato, ker sem preudarna Gorenjka. :) Moja tašča, kuharica po izobrazbi, poklicu in duši, uživa v peki. Uživa, ko nas lahko pocrklja s skrbno pripravljenim kosilom ali s kosom potice. Pri peki ji dostikrat pomagata tudi njena vnuka, za nagrado pa se potem lahko še mi sladkamo z raznimi dobrotami. Prepričana sem, da bomo tudi letošnje praznike dobili kakšen kos, zato je pri nas že dišlo po piškotih.

Receptov za praznine piškote je veliko, jaz pa sem si tokrat izbrala recept za mandljeve piškote z marmelado, ki sem ga našla v Hoferjevi praznični izdaji Svet okusov. Ta recept mi je še posebej všeč, ker je zelo enostaven; zamesiš testo, oblikuješ piškote, jih spečeš, počakaš še malo, da se ohladijo in že so pripravljeni za sladkanje. Res so zelo okusni. Poleg tega pri peki lahko sodelujejo tudi majhni otroci. Brez da bi bilo treba krbeti, kako bodo umazani.

Recept: mandljevi piškoti z marmelado

Takole gre recept za približno 60 piškotov.

Za mandljeve piškote z (domačo) marmelado potrebujemo:

  • 200 g ohlajenega čajnega masla
  • 300 g pšenične moke
  • 80 g mletih mandljev
  • 2 rumenjaka
  • 100 g kristalnega sladkorja
  • sol
  • marmelada (v receptu je navedena ribezova, preverjeno se odlično obnese tudi slivova ali grozdjeva marmelada)
  • sladkor v prahu (za posipanje)

Maslo pustite na sobni temperaturi vsaj kakšno uro preden se boste lotili piškotov, da se nekoliko omehča. Sploh, če doma nimate kakšnega zmogljivejšega mešalca, ki bi testo zmešal namesto vaših rok. Zmehčano maslo narežite na kocke. Ker sem za gnetenje uporabljala svoje roke, sem ga narezala na manjše kocke.

Nato maslu dodajte vse ostale sestavine, razen marmelade in sladkorja v prahu. Poleg sladkorja lahko za malo arome dodate še vanilin sladkor. Mogoče bi še bolje prišla do izraza pikica vanilijeve tinkture. Seveda, če jo imate. Poskusite. :)

Vse sestavine premešajte in pregnetite. Z rokami ali mešalcem. Ko dobite lepo kepo testa (kot bi v rokah imeli veliko kepo plastelina), ga na pomokani površini razvaljajte v svaljek in ga narežite na manjše koščke, iz katerih boste oblikovali piškote. Moj svaljek je imel premer približno 2 cm. Narezala sem ga na pribl. 1,5 cm široke kolobarje.

Skupaj z našim triletnikom sva iz vsakega koščka najprej oblikovala kroglico. Jaz sem vsako sploščila v približno 1 cm debel kolobar in s palcem naredila vdolbino za marmelado.

Piškoti se pečejo na 180 °C približno 20 minut. Še tople piškote napolnite z marmelado. S sladkorjem v prahu jih potresite šele, ko bodo ohlajeni, da se vam sladkor ne stopi.

Moj dodatek k uradnemu receptu … Ker so piškoti med peko malo narasli in se je s tem nekoliko dvignilo tudi dno vdolbinic, sem po 15 minutah peke vsak piškot še malo potlačila s čajno žličko. Po 20 minutah, ko so bili piškoti pečeni, sem vdolbinice napolnila z marmelado in piškote dala še za 3 minute v pečico, da se je marmelada nekoliko stopila in se lepo razlezla po vdolbinici.

Ko so se piškoti ohladili, sem jih potresla s sladkorejm v prahu, potem pa sem se komaj ustavila, da ne bi sveti Miklavž ostal brez njih. :)