Ko sem bila še otrok, se spomnim, da je soseda delala čokolado iz mleka v prahu. Nimam pojma, kaj vse je bilo še v njej, spomnim se samo, da sem bila nad njo navdušena. Potem sem dolgo časa jedla takšne in drugačne čokolade, ki se kupijo v “navadnih” trgovinah ali čokoladnicah. Ko je bila želja po čokoladi velika, priznam, da mi je bilo prav vseeno kdo je proizvajalec, samo da ima okus po čokoladi.

Marca, ko smo bili s sodelavci iz PlanetBIO v Celju na sejmu Altermed, pa je Nina prinesla doma narejeno presno čokolado z oreški. Kakšna eksplozija okusov! Poleg tega je vegansko-presna čokolada tako nasitna, da en malo večji košček (recimo 4×4 cm) zadovolji še tako veliko željo po čokoladi. Seveda se da te čokolade naenkrat pojesti več, ampak, če se znaš ustaviti in vsaj malo prisluhniti telesu, ki si je neizmerno želelo nekaj sladkega in čokoladnega, ugotoviš, da je bil tisti košček vseeno dovolj :)

Takrat mi je Nina namenila še zadnji kos, ki je ostal v posodi. Zadržala sem ga v ustih in začutila, kako se je kakavovo maslo pomešano s kokosovim maslom počasi začelo topiti, jezik pa kar ni mogel okusiti vseh različnih okusov, ki so se pri tem sproščali … V naslednjem trenutku me je prešinilo, hočem recept, ker moram to deliti s svojimi.

Recept sem dobila in za veliko noč sva namesto potice ((Potice sva dobila dovolj pri ostalih sorodnikih.)) naredila domačo čokolado.

Sestavine za čokoladno osnovo:

  • pol skodelice ((1 skodelica je približno 2,4 dcl))