Julija nas narava res lepo razvaja. V vrtu se že pobirajo nekateri pridelki, sadja pa tudi ni treba več kupovati v trgovini. Dozorela so že prva jabolka in ker sem iz njih skuhala slasten džem, sem se odločila, da tokratno rusko besedo tedna namenim značilni ruski specialiteti – varenju oz. vkuhanemu sadju ((tako je besedo варенье v Rusko-slovenskem slovarju prevedel Janko Pretnar)), česar pri nas ne poznamo. No, vsaj jaz ne vem, da bi se tudi pri nas sadje kuhalo na tak način. Pri nas smo bolj v marmeladah (razkuhano, zgoščeno sadje s sladkorjem) ali džemih (v sladkorni raztopini kuhani koščki sadja).

Kar vidite na spodnji fotografiji sicer ni varenje, ampak jabolčni džem. Vkuhanega sadja še nikoli nisem delala in glede na zahtevnost tega opravila, ga verjetno ne bom nikoli, zato džem (джем) …

jabolčni džem

 

Primer uporabe besede варЕнье, ki izhaja iz glagola варИть /varIt’/ > kuhati:

  • Достаточно внимательно следовать рецепту — и вопросов, как варить варенье в домашних условиях, у вас не останется. > Dovolj je, da pozorno upoštevate recept in vprašanj, kako kuhati vkuhano sadje (varenje) doma, ne boste imeli. ((Prevod je skoraj dobeseden. V slovenščini bi bilo lepše, če bi napisali: Če boste pozorno upoštevali recept, ne boste pri kuhanju varenja imeli nobenih dodatnih vprašanj.))

Poslušajte izgovorjavo besede варЕнье.

Izpeljanke oz. besedne zveze z besedo варЕнье:

  • варЕньевый, -ая, -ое /varEn’evyj/ ((Kako se berejo ruske črke?)) > varenjev, od vkuhanega sadja :)
  • малИновое, моркОвное варЕнье /mal’Inov∂e, markOvn∂e varEn’e/ > varenje iz malin, korenja
  • варЕнье из роз (из рОзовых лепесткОв) /varEn’e iz roz (iz rOz∂vyh lipistkOf)/ > varenje iz vrtnic (iz cvetov vrtnice)

Dodatna razlaga vkuhanega sadja

Glede na način priprave je vkuhano sadje – varenje – bolj kot džemu, podobno naši marmeladi, saj priprava traja več ur. Izgled pa bolj spominja na džem, le da boste v varenju našli cele plodove ali zelo velike kose sadja; npr. polovice jabolk.

Izraz varenje, ki izhaja iz ruske zgodovine, označuje sladko jed, ki so jo Rusi kuhali iz jagod, sadja in celo iz nekatere zelenjave (korenje, redkvice, buče, zeleni paradižnik, repa ipd.), oreškov ali cvetov (cvetni listi vrtnic, regratovi cvetovi ipd.). Namesto sladkorja so najprej uporabljali med ali melaso. Pravo varenje bomo spoznali po tem, da so plodovi ohranili svojo strukturo, da niso padli na dno kozarca, niti ne plavajo čisto na vrhu sladkega soka, ampak lebdijo na sredini kozarca. Jagode ali drugo sadje za varenje naberemo preden popolnoma dozori, zato da bo čim bolj ohranilo svojo obliko.

Priprava traja več ur in se razlikuje glede na sadje ali zelenjavo, ki jo želimo vkuhati. Bolj kot upoštevanje vseh nasvetov, ki jih najdemo v receptih, pa naj bi bile pri kuhanju pomembne izkušnje. Izdelki tistih, ki obvladajo, naj bi imeli rok uporabe tudi do dve leti.

To je le nekaj osnovnih značilnosti ruskega varenja. Za dodatno razlago si oglejte odlično, hudomušno rusko risanko Maša in medved z naslovom Dan za varenje.

[youtube]http://youtu.be/n-6IBMH8wic