Kaj je v tem trenutku bolj aktualno kot svetovno prvenstvo v nogometu, ki se med 13. junijem in 13. julijem 2014 odvija v brazilski prestolnici Rio de Janeiro?! Zato bo prva ruska beseda tedna govorila o športu, ki v svetovnem merilu zaseda 1. mesto po priljubljenosti med športnimi navdušenci.

Zadnjih 10 let si tudi jaz rada ogledam kakšno tekmo. Najraje imam svetovna ali evropska prvenstva. Ne vem zakaj, ampak v sebi nosijo neko posebno energijo. Vendar nogomet gledam še bolj površno kot dirke formule 1. Predstavlja mi predvsem neke vrste sprostitev, čas, ko lahko ugasnem možgane, zato vam ne znam povedati, kdo je zmagal na zadnjem svetovnem prvenstvu. Letos bom pa, seveda, navijala za ruske žogobrce, čeprav sploh ne vem, kako (ne)kakovostni so. Za zdaj so odigrali dve tekmi. Tekmo z Južno Korejo so zaključili z 1:1, z Belgijo pa so izgubili z 0:1.

Dovolj besedičenja, poglejmo si prvo rusko besedo tedna …

футбол = nogomet

 

Primer, sicer malo klišejski, a dovolj nazoren: ;)

  • Счастливых браков было бы больше, если бы мужья старались лучше понять жен, а жены старались лучше понять футбол. > Srečnih zakonov bi bilo več, če bi se možje bolj trudili razumeti žene, žene pa bi se trudile bolj razumeti nogomet.

V slovarju mladinskega slenga se najde še en izraz za nogomet – фУтбик.

Poslušajte izgovorjavo ruske besede tedna футбол.

Izpeljanke iz besede футбол:

  • футболИст, -а, m. sp. /futbalIst/ > nogometaš
  • футбОльный, -ая, -ое /futbOl’nəj/> nogometni
    • футбОльный мяч /futbOl’nəj mjAč/> nogometna žoga
    • футбОльный матч /futbOl’nəj mAč/> nogometna tekma
    • футбОльная комАнда /futbOl’naja kamAnda/> nogometno moštvo
  • футбОлка, -и, ž. sp. /futbOlka/> majica s kratkimi rokavi oz. T-shirt

Seveda tudi Rusi obširno spremljajo svetovno prvenstvo v nogometu. V ta namen so ustvarili posebne spletne strani. Na primer: Football Russia, Championat.com.