Do konca mojega drugega porodniškega dopusta je še nekaj mesecev. Dobrih sedem, če sem bolj natančna. Po tem obdobju se bom morala iz meseca v mesec spopadati predvsem z izzivom, kje in kako zaslužiti dovolj denarja za odplačevanje kreditov in plačevanje položnic. Zato bi rada mesece, ki so mi še ostali, izkoristila za ponavljanje ruskega jezika in dodatno spoznavanje Rusije. Blog pa bo tista beležnica, kamor si bom delala zapiske. Vabljeni, da se mi pridružite! ;)

Ta-ra! Predstavljam vam prvo od novih kategorij, povezanih z Rusijo in ruščino v Kandelinem ruskem kotičku, ki se bo imenovala Ruska beseda tedna. Nanašala se bo na aktualne dogodke, z njeno pomočjo se lahko zanimive ruske besede skupaj z mano učite tudi vi.

Pri sestavljanju slovarčka si bom pomagala s strokovno pomočjo različnih slovarjev v obliki knjig in spleta. Če imate kakšen predlog za tole rubriko, mi ga napišite v komentar. Zelo ga bom vesela!

Kandelina ruska strokovna literatura

Kako bo ruska beseda tedna videti?

Slovarski prispevki bodo izgledali kot spodnji primer. Besedo bom najprej razložila v ruščini in jo uporabila v kakšnem stavku. Potem bom navedla tudi izpeljanke: pridevnike, samostalnike, glagole, besedne zveze. Vse to bo prevedeno v slovenščino, dodala bom naglas – naglašeno črko bom zapisala z veliko.

Izgovorjava besede ne bo zapisana v pravilnem fonetičnem zapisu, ampak v stilu /piši, kot govoriš/. Z znakom ə bo označen polglasnik, z znakom ‘ pa mehki soglasniki oz. mehki znaki (ь); to pomeni, da se soglasnik pred znakom ‘ izgovarja mehko, npr. шéсть, /šest’/ > 6. Izgovorjavo si lahko poslušate na Googlovem prevajalniku, zato bo vsaka beseda imela tudi povezavo do tja ((Glej spodnji posnetek strani Google translate.)). Več o sami ruski abecedi, azbuki in njeni izgovorjavi najdete v prispevku Ruska abeceda, azbuka, ruska cirilica.

Besedo bom skušala ponazoriti še z lastno fotografijo in jo opremiti s kakšno zanimivo spletno povezavo. :)

 

Poslušajte izgovorjavo русское слово недели.

google translate izgovorjava

Seznam Kandelinih ruskih besed tedna: