Kratka OBNOVA Mašine pravljice o Dedku Mrazu

Nekoč je živela zlobna ženska, ki je imela dve hčerki. Ena je bila njena prava hčerka, druga pa je bila njena pastorka. Svojo hčerko je imela zelo rada, čeprav je bila nevzgojena, lena in se je ves čas samo pritoževala, da je presta pretrda, bonbon premalo sladek in da je nekdo izgubil njeno punčko. Njena pastorka pa je bila čisto drugačna. In čeprav je bila lepo vzgojena, pridna in se nikoli ni pritoževala, je mačeha ni marala. Nekega zimskega dne jo je naložila na sani in jo odpeljala v gozd.

Mašine pravljice - MrazekDeklica je sedela pod zasneženo smreko in vsa drgetala od mraza, ko je mimo priletela Jaga baba v svojem terilniku. Pristala je zraven deklice in še preden je uspela odpreti usta, je izza smreke skočil Dedek Mraz.

“Že spet nadleguješ male otroke!” se je Dedek Mraz razjezil nad Jago babo.
“Mah, jaz ne jem takih zmrznjenih deklic. Pred kratkim sem imela angino. Letošnjo zimo si nastavil tako nizke temperature!” mu je odgovorila Jaga baba.
“V redu, dobro, dobro. Ti odleti nazaj domov, jaz pa obljubim, da se bo jutri otoplilo,” je rekel Dedek Mraz.

Jaga baba je odletela, Dedek Mraz pa se je obrnil k deklici in jo vprašal, če ji je toplo. Čeprav se je od mraza vsa tresla, mu je odgovoril: “Toplo, Mrazek.” Dedek Mraz je videl, da je deklica zelo lepo vzgojena in pridna. Odločil se je, da jo bo odpeljal v svoj ledeni grad.

Ker je bila deklica zelo pridna tudi v ledenem gradu Dedka Mraza, se je mož odločil, da jo nagradi. Odpeljal jo je na jaso, kjer je sedelo 12 mesecev. Vsi so jo obdarili. Pomladni meseci so ji dali košaro cvetic, poletni meseci gobe in jagodičevje, jesenski meseci vrečo krompirja in herbarij, zimski meseci in Dedek Mraz pa so ji dali trojko belih konjev, novoletno smreko in polno omaro oblek in čevljev.

Ko se je deklica z vsemi darili vrnila domov, je mačehi povedala, kaj se ji je zgodilo. Mačeha se je odločila, da bo v gozd odpeljala tudi svojo hčerko. Želela je, da bi tudi njej dal Dedek Mraz veliko daril, zato jo je pustila pri smreki sredi gozda.

Deklica je sedela pod smreko in žulila presto, ko je k njej prišel Dedek Mraz. “Ti je toplo, deklica?” jo je vprašal.
“Ha! Toplo! Iz nosa mi teče. Daj mi že hitro darila,” je bila nesramna deklica. Dedek Mraz pa jo je še enkrat vprašal: ” Ti je toplo, deklica?”
Deklica je skočila pokonci in od jeze začela topotati z nogami: “Kaj je s tabo, starec! Hočeš, da zmrznem? Daj mi že darila, ki si jih zaslužim,” se je razjezila.

Dedek Mraz pa je nevzgojeno deklico s svojo palico udaril po glavi in v trenutku se je spremenila v snežaka.

Dobra deklica pa je skupaj z Dedkom Mrazom praznovala novo leto in delila darila otrokom.

Za konec si zapomnite, Dedek Mraz prinaša darila le pridnim in lepo vzgojenim otrokom. Leni in nesramni otroci pa daril ne dobijo.

M i n i   s l o v a r č e k.

Za vse, ki bi se radi naučili povedati kaj po rusko o zimi, ali svojim dragim po rusko zaželeti srečno novo leto:

Naj vam starši pomagajo brati slovarček: ruska beseda ali stavek (ruska beseda v slovenskih črkah) 

[izgovorjava*] = pomen
*Podčrtana črka pove, kje v besedi je naglas. ə je polglasnik; npr. rž [ərž]
  • ВЕСНА (VESNA) [VISNA] = POMLAD
  • ЛЕТО (LETO) [LJETə] = POLETJE
  • ОСЕНЬ (OSEN’) [OSIN] = JESEN
  • ЗИМА (ZIMA) [ZIMA] = ZIMA
  • СЕЙЧАС ЗИМА. (SEJČAS ZIMA) [SIJČAS ZIMA] = ZDAJ JE ZIMA.
  • ЗИМОЙ ХОЛОДНО И ПАДАЕТ СНЕГ. (ZIMOJ HOLODNO I PADAET SNEG) [ZIMOJ HOLADNə I PADAJET SNJEK] = POZIMI JE HLADNO IN PADA SNEG.
  • ДЕТИ СТРОЯТ СНЕЖНУЮ БАБУ. (DETI STROJAT SNEŽNUJU BABU) [DETI STROJAT SNEŽNUJU BABU] = OTROCI DELAJO SNEŽENEGA MOŽA.
  • ДЕД МОРОЗ ДАРИТ ПОДАРКИ ДОБРЫМ ДЕТЯМ НА НОВЫЙ ГОД. (NA NOVYJ GOD DED MOROZ DARIT PODARKI DOBRYM DETJAM) [DJET MAROS DARIT PADARKI DOBRəM DETJAM NA NOVəJ GOT] = DEDEK MRAZ PODARJA DARILA DOBRIM OTROKOM ZA NOVO LETO.
  • ПОЗДРАВЛЯЮ С НАСТУПАЮЩИМ НОВЫМ ГОДОМ! (POZDRAVLJAJU S NASTUPAJUŠČIM NOVYM GODOM) [PAZDRAVLJAJU S NASTUPAJUŠIM NOVəM GODəM] = ŽELIM VAM SREČNO PRIHAJAJOČE NOVO LETO!

 

Ruska pravljična urica s Katarino