Ne spomnim se več, o čem je govoril eden od mojih prispevkov na blogu, ki ga je komentiral Andrej Stopar. Spomnim pa se, kako sem bila počaščena zaradi tega dejstva. To so tisti sladkorčki, zaradi katerih rada pišem blog in delam, kar delam. Kasneje je Andrej sprejel moje vabilo, da bi z njim naredila intervju za blog. Ne samo to, kasneje mi je tudi prijazno ponudil pomoč in mi ob enem od obiskov Slovenije prinesel nekaj literature, ki sem jo potrebovala za diplomo. Enkrat vmes sva se dogovorila še, da bova na “ti” in čeprav nisva prijatelja v pravem pomenu te besede, vseeno lahko rečem, da sva na neki način prijatelja. No, vsaj na Facebooku. ;) Ob branju njegove knjige Pax Putina in njegovih kolumn, pa vedno znova postanem njegova oboževalka. Kar ne morem se načuditi, kakšen mojster besede je Andrej in koliko znanja s skriva v njegovih besedilih!

Ko je letos poleti izdal knjigo Pax Putina – zbirko besedil, ki jih je pisal v času dopisnikovanja iz Ruske federacije -, sem jo, seveda, naročila. Potem sem spremljala vse datume in kraje, kjer je svojo knjigo predstavljal občinstvu. Zaradi materinstva si enostavno nisem mogla privoščiti, da bi se v času, ko je treba našega Otona uspavati, odpeljala vsaj 1 uro daleč na eno od predstavitev. Potem me je prešinilo, zakaj pa ne bi Andrej Stopar imel predstavitve tudi v Mozirju!? Z Romanom Mežnarjem, v. d. direktorice Osrednje mozirske knjižnice sva se hitro dogovorila, da bosta knjižnica in Kandela skupaj izpeljala ta projekt.

Rusija je zadnja leta vse bolj aktualna tema v Sloveniji in svetu, v Zgornjo Savinjsko dolino pa so se v tem času priselili novi ljudje iz Ukrajine. Zato sem še toliko bolj ponosna na to, da so mojo idejo o ruskem večeru podprli vsi: knjižnica, Andrej in gospa Olga Kupljenik, direktorica Ruskega ekspresa, ki bo dogodek še dodatno obogatila. Srečanje je zame še toliko večji izziv, saj bo Kandela moderatorka večera.

Vse, ki vas ta tema zanima in vam Mozirje ni predaleč, prijazno vabim, da se nam pridružite. Hvala tudi moji sestri, grafični oblikovalki Urški Alič, za oblikovanje plakata!

ruski večer z Andrejem Stoparjem in Ruskim ekspresom

Vabilo na Ruski večer, ki ga bomo imeli v Galeriji Mozirje, v torek, 20. januarja 2015

Rusija? Največja država na svetu. Ruščina. Mraz. Babuška. Vesolje. Dostojevski. Vodka. Hladna vojna. Putin. Vse naštete in nenaštete pojme, ki iz naših ust prihajajo kot prve povezave z mogočno Rusijo, bomo v okviru ruskega večera povezali v celoto. Pri tem nam bo pomagal človek, ki nam prav tako lahko pride na misel kot ena od asociacij na to državo – Andrej Stopar.

Diplomirani zgodovinar in komparativist je od leta 2005 do leta 2013 živel v ruski prestolnici. Z budnim novinarskim očesom je kot dopisnik RTV Slovenija spremljal dogajanje na območju leta 1991 razpadle Sovjetske zveze. V začetku poletja 2014 je svoja opažanja, ki so bila skozi leta objavljena na radiu, spletu in v časniku Večer, skrbno izbral za vsebino svoje knjige s pomenljivim naslovom Pax Putina.

V pogovoru, ki ga bo vodila Katarina Alič Čretnik, boste izvedeli odgovore na to, kaj pomeni izraz Pax Putina in kakšna je zgodba za rusko-ukrajinskim političnim sporom, ki traja že leta. Večji del večera pa bo namenjen odkrivanju pregovorno zapletene ruske duše in razbijanju klišejev o Ruski federaciji in njenih državljanih.

O svoji domovini bo spregovorila tudi gospa Olga Kupljenik, direktorica Ruskega ekspresa. Rusinja, ki si že več kot 20 let uspešno prizadeva, da bi skozi poučevanje ruščine in organizacijo potovanj v Rusijo Slovencem približala lepote svoje domovine, bo s seboj prinesla tudi nekaj fotografij s potovanj v Moskvo in Sankt Peterburg.

Dogodek bomo sklenili s prodajo Stoparjeve knjige po znižani ceni in avtor bo vaš izvod z veseljem obogatil s svojim podpisom. Za piko na »i« pa bo poskrbela gospa Olga z rusko obarvanim gastronomskim presenečenjem.

Prijazno vabljeni v torek, 20. januarja 2015, v Galerijo Mozirje.

Časovnica:

  • 18:00-18:45 Pogovor z Andrejem Stoparjem
  • 18:45-19:00  Odgovori na vprašanja obiskovalcev
  • 19:00-19:20  Pogovor z Olgo Kupljenik
  • 19:20-19:30  Odgovori na vprašanja obiskovalcev
  • 19:30-20:00 Druženje in prodaja knjige z avtogrami